Nachtleven

College stelt adviesraad in voor nieuwe impuls nachtleven

Het Rotterdamse stadsbestuur wil een ‘nachtraad’ in het leven roepen. Die moet bestaan uit vertegenwoordigers van de clubscene en de nachthoreca. Doel van deze nachtraad is om het uitgaansleven in Rotterdam te verbeteren. Dat staat in de antwoorden van het college op vragen van onder andere D66-raadslid Elene Walgenbach.

Zij strijdt voor een bruisend nachtleven. „Een nachtraad is een goed idee om het nachtleven te vertegenwoordigen op het stadhuis en de raad en het college te adviseren”, zegt ze.

In Rotterdam hebben op dit moment 155 zaken een vergunning om 24 uur per dag open te zijn. Maar volgens het college maakt een deel van deze horeca daar geen optimaal gebruik van. „Daarom staan we als college absoluut open voor vernieuwing en verbetering van het huidige aanbod, met nieuwe, spraakmakende concepten”, is te lezen in de beantwoording.

Wel benadrukt het stadsbestuur dat er geen ruimte is voor nieuwe 24-uursvergunningen in het centrum omdat dat botst met de woon- en werkmogelijkheden daar.

Er is al langer onvrede over de ontwikkeling van het nachtleven in Rotterdam. Begin van dit jaar werd bekend dat de gemeente zich terugtrok uit de ambitieuze plannen voor de nieuwe club in Merwe-Vierhaven. De Maatschappij voor Volksgeluk (MAVV) zou in het oude Ferro-terrein een grote club met internationale allure realiseren.

Het afblazen van de plannen, waarachter de mensen zaten die onder meer ook BAR in het Schiekadeblok opzetten, leidde tot een flinke demonstratie onder de noemer; Opstaan voor de Nacht. De demonstratie ging over meer dan alleen de club; het ging over de bedreigde uitgaanscultuur, nadat tussen 2001-2010 het gros van de Rotterdamse clubs sloot, gevolgd door Watt en Nighttown.

Later dit voorjaar bleek dat twee nachttenten aan het stadhuisplein geen verlenging van hun vergunningen hadden gekregen, en sindsdien op voorlopige vergunningen opereren. De reden is dat er een onderzoek liep naar geluidsoverlast waarvan de uitkomst moest worden afgewacht. (NRC)