Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

In een week waarin sleehonden, op een foto in NRC, door smeltwater in Groenland waden, werd de Inbox van de redactie Opinie getroffen door een hevige bui zure regen, veroorzaakt door de klimaatcolumn van Maarten Boudry. In ‘Klimaatactivisten geven niet om het klimaat’ (14/6) schrijft hij dat het klimaat voor activisten „bijzaak” is, „een stok om de hond te slaan en de hond luistert naar de naam ‘kapitalisme’.”

Zelf vond Boudry de kop overigens nogal „clickbait”, zo mailde hij. „Ik had het als vraag geformuleerd: ‘Geven klimaatactivisten echt om het klimaat?’ Nu is het gewoon een boude stelling, en dat is te generaliserend en aanvallend.”

Toch maakte niemand van de ruim twintig brievenschrijvers bezwaar tegen de kop. „Deze Maarten Boudry heeft mijn dag ernstig verpest met zijn ongenuanceerde betoog”, schrijft de een. „Ik dacht Maarten Boudry te kennen als rationeel mens, maar hij bakt ze in zijn laatste column wel heel bruin”, schrijft de ander. Een derde vond het „genant” dat een filosoof over klimaat schrijft. Boudry zou volgens deze lezer een „goedkope poseur” zijn, kijk ook maar naar de foto, naar „het volledig ontoevallige detail dat zijn hemd uit zijn broek is”.

De kritiekwolk had ook een zilveren randje. „Uitstekend artikel”, schrijft een lezer. „Ik heb onlangs een brief gestuurd naar minster Wiebes met eenzelfde strekking.” (Boudry houdt een pleidooi voor kernenergie.) Een andere lezer schrijft: „Wat een verademing de columns van deze man te lezen, naast al het policor dat ik in het NRC van tegenwoordig aantref!”

De vervanging van Rosanne Hertzberger tijdens haar vakantie (volgende week is ze er weer) is in ieder geval niet onopgemerkt gebleven.

chef Opinie