Noorwegen en Duitsland naar kwartfinales WK

Noorwegen heeft zaterdag Australië uitgeschakeld in het WK: het werd 4-1 in de strafschoppen. Ook Duitsland is door na de met 3-0 gewonnen achtste finale tegen Nigeria.

De ploegen van Australië en Noorwegen staan klaar voor de penalty's, in het Allianz Riera-stadion in Nice.
De ploegen van Australië en Noorwegen staan klaar voor de penalty's, in het Allianz Riera-stadion in Nice. Foto Eric Gaillard/Reuters

Noorwegen heeft zaterdagavond met 4-1 de strafschoppenserie tegen Australië gewonnen, in de achtste finale van het WK. Na de reguliere en extra speeltijd stond het 1-1.

Noorwegen
1
Australië
1
Herlovsen
31’
Knight
83’

Hansen
Reiten
Mjelde
Catley
Engen

Isabell Herlovsen had Noorwegen na een half uur op voorsprong gebracht. De Noorse ploeg slaagde er vervolgens niet in die voorsprong uit te bouwen. Het team kwam zelfs goed weg toen de scheidsrechter Australië na lang raadplegen van de videobeelden geen strafschop toekende na een vermeende handsbal van Maria Thorisdottir. Diep in de tweede helft kwam Australië, dat voor het eerst in de geschiedenis een achtste finale van het toernooi speelde, via Elise Kellond-Knight alsnog gelijk.

De voetbalsters van Australië moesten het in de tweede helft van de verlenging met tien speelsters doen. Alanna Kennedy hield de doorgebroken Lisa-Marie Utland tegen en moest met rood vertrekken. Noorwegen kreeg vervolgens grote kansen om de wedstrijd te beslissen, maar moest uiteindelijk wachten op de strafschoppenserie. Ingrid Syrstad Engen schoot de beslissende strafschop raak.

Noorwegen speelt de kwartfinale tegen de winnaar van de wedstrijd Engeland-Kameroen.

Duitsland met gemak langs Nigeria (3-0)

Duitsland bereikte zaterdagmiddag als eerste team de kwartfinales van het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk. De ploeg van coach Martina Voss-Tecklenburg won met 3-0 van Nigeria.

Duitsland
3
Nigeria
0
Popp
20’
Däbritz
27’
Schüller
82’
Het Afrikaanse team leek in de eerste fase van de wedstrijd tegenstand te kunnen bieden, totdat in de twintigste minuut de Duitse aanvoerder Alexandra Popp de de scare opende met een sterke kopbal uit een hoekschop. Het was haar honderdste wedstrijd voor de nationale ploeg. Kort daarna scoorde ploeggenoot Sara Däbritz vanaf elf meter - een penalty die werd gegeven op basis van advies van de VAR.

De derde treffer liet daarna langer op zich wachten: aanvaller Lea Schüller profiteerde tien minuten voor tijd van een slechte terugspeelbal door Rasheedat Ajibade. Dat was haar eerste doelpunt op een WK.

Eerder in het WK vrouwenelftal eindigde Nigeria als derde in de poule. Duitsland had in de groepsfase alle wedstrijden gewonnen en heeft in dit toernooi nog geen tegendoelpunt geïncasseerd. Het won twee keer eerder van Nigeria tijdens een WK. Duitsland zal in de kwartfinales uitkomen tegen Zweden of Canada; die ploegen treffen elkaar maandag.