Zes winnaars Spinoza- en Stevinpremies: van gist tot markt

Spinoza- en Stevinpremies Zes wetenschappers krijgen ieder 2,5 miljoen euro, vrij te besteden aan onderzoek of aanverwante activiteiten. Ze komen hier aan het woord. „We kunnen grenzen verleggen.”

Illustratie Roland Blokhuizen

Astronoom Amina Helmi, historicus Bas van Bavel, microbioloog Jack Pronk, gezondheidspsycholoog Andrea Evers, quantumfysicus Ronald Hanson en moleculair bioloog Yvette van Kooyk krijgen dit jaar de Spinoza- en Stevinpremies, de hoogste onderscheidingen die een wetenschapper in Nederland kan krijgen. Alle laureaten ontvangen 2,5 miljoen euro van wetenschapsfinancier NWO, vrij te besteden aan onderzoek of activiteiten die aan onderzoek gerelateerd zijn.

De Spinozapremies zijn voor de 25ste keer uitgereikt. De Stevinpremie werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt, en is bedoeld voor onderzoek dat heeft geleid tot innovatieve praktijktoepassingen.

Hoe worden de laureaten gekozen? Een aantal personen mag kandidaten voordragen. Voor de Spinoza’s zijn dat de rectores magnifici van Nederlandse universiteiten, de president van de KNAW en de voorzitters van the Netherlands Academy of Technology and Innovation en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.

Teams van twee of drie personen kunnen ook een Stevinpremie krijgen, maar dat is nog niet gebeurd. En vanaf volgend jaar kan dat ook met de Spinozapremies.