Vossenraadsel op Texel

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Foto Eric Isselee

Texelse biologen staan voor een raadsel: op het eiland werd deze week een jonge dode vos gevonden, terwijl er van nature geen vossen voorkomen op de Waddeneilanden – dat beleid wordt streng gehandhaafd, omdat anders te veel vogels zouden worden opgegeten.

Ja, tien jaar geleden had je de ‘tien van Vlieland’: één illegaal geïntroduceerd koppel met acht jongen. Negen werden afgeschoten, nummer tien zou vanzelf het loodje leggen.

De op Texel gevonden vos was al een tijdje dood, en is er vermoedelijk neergelegd als grap – dat is vaker gebeurd. Zijn kaak is vebrijzeld, wat duidt op een harde klap. Dinsdag 16 juli zal de vos tijdens een openbare les in Ecomare worden ontleed. Ook de maaginhoud wordt onderzocht. Tot die tijd ligt hij in de vriezer.