Verenigde Staten

Hospik: niet omstreden Navy SEAL, maar ik doodde IS-strijder

Een hospik heeft in de zaak tegen de omstreden Amerikaanse marinier Edward Gallagher de aanklagers verrast door in de rechtbank de schuld aan de dood van een IS-strijder op zich te nemen. De militaire verpleger Corey Scott zei dat Gallagher de al gewonde en gestabiliseerde strijder in 2017 weliswaar had neergestoken, maar hem niet zodanig had verwond dat hij daaraan was overleden. De IS’er stierf doordat Scott zijn luchttoevoer „uit mededogen” had afgesloten, zei hij donderdag voor de rechtbank in San Diego. Edward of Eddie Gallagher, een elitemilitair van de Navy SEALs, staat voor de krijgsraad op verdenking van verschillende oorlogsmisdaden. Hij zou onder meer expres op burgers geschoten hebben. Als Gallagher wordt veroordeeld voor onder meer moord, riskeert hij een levenslange celstraf. (NRC)