Twee doden bij neerstorten sportvliegtuig bij Willemstad

Twee sportvliegtuigjes zijn in de lucht op elkaar gebotst, waarna een van de twee neerstortte.

Twee sportvliegtuigjes zijn vrijdag in de lucht tegen elkaar aangebotst. Het vliegtuigje op de foto kon een noodlanding maken.
Twee sportvliegtuigjes zijn vrijdag in de lucht tegen elkaar aangebotst. Het vliegtuigje op de foto kon een noodlanding maken. Foto via VRMWB

Een sportvliegtuig is vrijdag neergestort bij de plaats Willemstad in Noord-Brabant na een ongeluk in de lucht met een ander sportvliegtuig. Dat meldt de politie. De twee inzittenden van het neergestorte vliegtuig, een 55-jarige man uit Delft en een 77-jarige man uit Steenbergen, zijn overleden. Het andere vliegtuig, met ook twee inzittenden, is veilig geland.

De twee sportvliegtuigjes zijn rond 13.00 uur in de lucht tegen elkaar gebotst, meldt de Veiligheidsregio Midden en West Brabant. Het ene vliegtuig is neergestort, de ander moest een noodlanding maken in een weiland.

De twee inzittenden van het vliegtuig dat een noodlanding moest maken, zijn volgens de Veiligheidsregio „veilig”. Een van hen is meegenomen naar het ziekenhuis ter observatie. De ander is „met de schrik vrijgekomen”.

Luchtvaartmuseum

Beide vliegtuigen waren afkomstig van het Vliegend Museum Seppe, een luchtvaartmuseum op Breda International Airport. De vliegtuigen maakten onderdeel uit van de nostalgische vloot en zouden gezamenlijk in Breda zijn opgestegen.

Omdat specialisten uit het hele land naar Willemstad moeten reizen, zal de berging van het neergestorte vliegtuig de hele avond duren, meldt ANP. Volgens het persbureau is het toestel - een Piper Cub uit begin jaren vijftig - zodanig beschadigd dat het niet in één stuk geborgen kan worden.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint vrijdag een onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. De politie probeert aan de hand van camerabeelden genomen door omwonenden meer duidelijkheid te krijgen, meldt het Brabants Dagblad. De politie heeft ook een helikopter en een drone ingezet voor onderzoek.

Het vliegtuig stortte neer in een weiland nabij Willemstad:

Correctie (21 juni 2019): In een eerdere versie van dit artikel was Piper Cub verkeerd gespeld. Dat is aangepast.
Correctie (24 juni 2019): In een eerdere versie stond in het fotobijschrift dat het vliegtuigje op de foto was neergestort. Dit was niet correct. Het vliegtuigje kon een noodlanding maken. Dit is aangepast.