Recordaantal aanvragen dit jaar in Rotterdam voor startsubsidie van CityLab010

Participatie Er wordt voor de meest uiteenlopende plannen aanvragen ingediend, voor bedragen tot maximaal 150.000 euro.

In 2012 won het ontwerp voor de Luchtsingel het stadsinitiatief, de voorloper van CityLab010
In 2012 won het ontwerp voor de Luchtsingel het stadsinitiatief, de voorloper van CityLab010 Foto Rien Zilvold

Plastic fabriceren uit bierresidu, een hotel dat wordt verbouwd en uitgebaat door statushouders en een kippenclub. Het is een greep uit de bijna driehonderd creatieve, ideële en bijzondere plannen die Rotterdammers de afgelopen drie maanden hebben ingediend bij CityLab010. Een record, vorig jaar waren het er ruim tweehonderd. De opvolger van het stadsinitiatief verdeelt voor het vijfde jaar op rij ruim 3 miljoen euro onder de plannenmakers.

Kippen die dienen als de sociale lijm in de wijk. Het is een van de plannen om Rotterdam een beetje leuker of beter te maken. Het idee voor deze Kippenclub is ingediend door Dymphie Brouwer van Rotterdamse Oogst. „Kippen zijn heel geschikt om te houden in de stad”, zegt ze. „Het is de meest ondergewaardeerde vogel.” Brouwer studeerde vorig jaar af met een scriptie over stadskippen.

Het idee van de Kippenclub is om buurtbewoners kippen te laten houden in binnentuinen, parken en ander groen. „Bij een dier ga je makkelijker het gesprek aan”, zegt Brouwer. „Kijk maar naar baasjes van honden. Je hebt altijd een aanleiding ergens over te praten.” Daarnaast geven de kippen omwonenden inzicht in de herkomst van kippenvlees en eieren. Brouwer heeft een aanvraag ingediend voor 150.000 euro. Dat geld is onder andere bestemd voor onderzoek naar geschikte locaties, het welzijn van stadskippen en de aanschaf van materiaal voor de hokken.

Hoe het stadsinitiatief verdween

Afgeschaft

Citylab010 is de opvolger van het omstreden Stadsinitiatief. Dat was een ideeënwedstrijd waarbij Rotterdammers een stem konden uitbrengen op hun voorkeursplan. Het winnende idee kreeg het volledige miljoenenbudget. Het gebrek aan stemmen (in 2014 bracht slechts 4 procent van de stemgerechtigde Rotterdammers zijn of haar stem uit) en forse kritiek vanuit de raad, zorgde ervoor dat de competitie na drie edities werd afgeschaft.

Citylab010 steekt anders in elkaar. Het totale bedrag gaat niet naar een winnaar, maar wordt verdeeld over tientallen initiatiefnemers. Stemmen kan niet meer. De bedragen worden, dit jaar voor het eerst, toegewezen door een stadsjury. De winnende bedenkers krijgen een bedrag tussen enkele duizenden tot 150.000 euro als startkapitaal. Het gaat dus om een eenmalig bedrag om het initiatief van de grond te krijgen. Daarna moet het plan zichzelf bedruipen. Dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld bij het Nationale Kindervuurwerk, een vuurwerkshow om zeven uur op oudjaarsavond. Na een succesvolle primeur (deels gefinancierd vanuit Citylab), was een tweede editie pas mogelijk na een nieuwe bijdrage van de gemeente.

Raadslid Ingrid van Wifferen van D66, de partij die aan de wieg stond van zowel het Stadsinitiatief als Citylab010 is enthousiast. „Je gebruikt de innovatiekracht uit de stad”, zegt ze. „In plaats dat je als overheid beleid uitrolt over de inwoners, zie je hen als een gelijkwaardige partner.”

Ethiopië

Voorzitter Fasiga Brihanu van de stichting Vluchtelingen voor Vluchtelingen is zo’n inwoner die meedenkt. Twintig jaar geleden vluchtte zij uit Ethiopië naar Rotterdam. De afgelopen vijf jaar zag ze veel nieuwkomers uit Eritrea worstelen met problemen als schulden, werkloosheid en zelfs dakloosheid. „Veel jongeren komen van het platteland. Daar woonden ze bij hun ouders”, zegt Brihanu. „Ze hebben nooit geleerd zelfstandig te zijn.”

Om deze jongeren te helpen wil Brihanu op de Witte de Withstraat een hostel openen. Statushouders moeten mee gaan helpen bij de verbouwing en het uitbaten van het hostel. Tien kamers worden gereserveerd als woonruimte voor de jongeren. „Daar krijgen ze twee jaar lang hulp om zelfstandig te leren wonen en tegelijkertijd werkervaring op te doen”, zegt Brihanu. Om haar plan te realiseren heeft ze 380.000 euro nodig. Bij Citylab heeft ze een aanvraag voor 150.000 euro ingediend.

Het aantal ingediende ideeën stijgt ieder jaar. Volgens een woordvoerder van de gemeente komt dat door de toegenomen bekendheid. „Ook dit jaar zijn er weer veel nieuwe namen onder de initiatiefnemers”, zegt ze. Na de zomer wordt bekendgemaakt welke plannenmakers geld krijgen om hun idee uit te voeren.