Onderzoek naar verkoop huizen Bergen

De gemeenteraad van Bergen heeft besloten dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de verkoop van gemeentelijk vastgoed – waardoor Bergen mogelijk meer dan 750.000 euro misliep.

Het (witte) huis aan de Visserstraat is een van de panden die de gemeente Bergen voor ver onder de WOZ-waarde verkocht.
Het (witte) huis aan de Visserstraat is een van de panden die de gemeente Bergen voor ver onder de WOZ-waarde verkocht. Foto Olivier Middendorp

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de verkoop van gemeentelijk vastgoed door de gemeente Bergen. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.

NRC en NH Nieuws onthulden woensdag dat Bergen tussen 2013 en 2019 zeker zeven panden heeft verkocht voor een prijs ver onder de taxatie- of WOZ-waarde. Het verschil tussen het bedrag wat de gemeente op basis van die taxaties had kunnen verdienen en het bedrag dat de gemeente daadwerkelijk ophaalde, bedroeg meer dan 750.000 euro.

Lees ook over deze zaak: Waarom verkocht Bergen huizen voor de helft van de waarde?

Verantwoordelijk wethouder Klaas Valkering (CDA) deed donderdag in de raad de toezegging een onderzoek in te stellen om „zo snel mogelijk” duidelijkheid te verschaffen. Hij wil gaan kijken of het mogelijk is een „flitsonderzoek” uit te laten voeren door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

Het besluit van Valkering is opmerkelijk, omdat hij eerder deze week in reactie op vragen stelde dat „er op dit moment geen aanleiding is om aan te nemen dat er fouten zijn gemaakt”. Tijdens de raadsvergadering zei Valkering echter, na een discussie van ruim twee uur, dat „een onderzoek op dit moment gezien de onrust op zijn plaats is”.

Motie overbodig

Door de toezegging van Valkering werd de motie die de gemeenteraad wilde indienen over een onderzoek overbodig. Naar aanleiding van het nieuws hadden onder meer de lokale partij Gemeentenbelangen, D66 en CDA vragen gesteld. In het onderzoek dat nu wordt opgetuigd zullen ook drie raadsleden, waaronder het enige oppositieraadslid van Gemeentebelangen, worden betrokken.

Behalve dat het lijkt alsof de gemeente Bergen veel geld is misgelopen, blijkt de gemeente enkele huizen aan de zittende huurders te hebben verkocht voor een prijs die werd bepaald op basis van de panden in verhuurde staat. Daarnaast heeft Bergen in ten minste één geval de eigen regels overtreden, door een huis onderhands aan een lokale vastgoedondernemer te verkopen in plaats van het aan te bieden op Funda, zoals de gemeentelijke regels voorschrijven.