Minstens dertig doden bij brand in luciferfabriek Noord-Sumatra

Een brand in een kleine luciferfabriek in een woonwijk in Indonesië heeft aan 27 volwassenen en 3 kinderen het leven gekost.

De verwoeste luciferfabriek in een woonwijk in Indonesië.
De verwoeste luciferfabriek in een woonwijk in Indonesië. Foto AP

Bij een brand in de Indonesische provincie Noord-Sumatra zijn vrijdag zeker dertig mensen om het leven gekomen. De brand woedde in een huis dat ook gebruikt werd als luciferfabriek, meldt persbureau AP. Volgens hulpverleners zijn onder de doden drie kinderen. De hulpdiensten gaan er niet vanuit dat ze in de fabriek werkten, maar er wel aanwezig waren.

In de luciferfabriek in Langkat werkten vooral vrouwen die vaak hun kinderen meenamen naar hun werk, zei nabestaande Faisal Riza tegen AP. „Ik wandelde naar de moskee om te bidden toen ik hoorde dat de fabriek in een steeg op zo’n tweehonderd meter van mijn huis in brand stond.” Zijn vrouw bevond zich in de fabriek. „Ik heb gerend in de hoop haar te kunnen redden, maar het was te laat. Toen ik aankwam was de fabriek afgebrand.”

De voordeur zat meestal op slot, zei Riza. Volgens hem brak het vuur uit aan de achterzijde, en werden veel van de doden gevonden bij de voordeur. Volgens een hulpverlener zijn veel lichamen door het vuur onherkenbaar verminkt.

Waardoor de brand is ontstaan is nog onduidelijk. De eigenaar van het pand zei vrijdag tegen een televisiezender dat ze het gebouw al vier jaar verhuurde aan een zakenman. Miljoenen Indonesiërs werken onder onveilige omstandigheden en dodelijke ongelukken, branden en andere rampen komen dan ook vaker voor.