Opinie

Lonen

Economie bloeit, lonen niet

Het gaat goed met de economie, maar lonen blijven structureel achter. Nederlanders met modaal inkomen worstelen om rond te komen. Nieuw personeel bij de Hema gaat voor honderden euro’s lager loon aan de slag. (Maximumlonen voor nieuwe medewerkers stuk lager in nieuwe cao Hema, 7/6) Onze vakbonden zijn te zwak geworden om de lonen voldoende omhoog krijgen. Premier Rutte moedigt grote bedrijven aan om meer loon te geven, maar heeft geen stok achter de deur. (Rutte maant tot verhogen cao-lonen, 17/6) Eigenlijk is het heel eenvoudig. Een basisinkomen leidt volgens het CPB tot 5 procent koopkrachtstijging. En in Alaska, waar iedereen jaarlijks een maandsalaris aan basisinkomen krijgt, is slechts 1 procent minder gaan werken. Mensen met een slechte baan of zwaar werk zullen zich terugtrekken, maar dan moeten de werkgevers hen beter belonen om ze vast te houden. Of de werkomstandigheden verbeteren. Wie kan daar nu tegen zijn?


voorzitter Basisinkomen.nl,