Kiezen tussen woningen of minder vee, en is dit het einde van het flextijdperk?

De Haagse Stemming Met Cora van Nieuwenhuizen, Sander Dekker en Lilian Marijnissen. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!

De uitspraak van de Raad van State verdeelt de coalitie en dwingt tot keuzes. Sander Dekker kreeg het voor de verandering makkelijk met zijn strafplannen. En wilde Dick J. echt Geert Wilders met een bijl “op zijn knikkertje slaan”?

GEEN TABOES: Huisje, boompje of beestje: wat mag het zijn? Het kabinet moet woningen en wegen schrappen, strikte natuurbescherming laten varen of minder vee toestaan. Andere opties zijn er niet, dat maakte het Kamerdebat over stikstof nog eens duidelijk. Na de uitspraak van de Raad van State kan de coalitie zich geen taboes meer veroorloven. Zo willen VVD en CDA nog altijd niet aan de veestapel morrelen. Maar die blokkade is steeds moeilijker vol te houden, helemaal nadat de Algemene Rekenkamer vlak voor het debat nog een rapport publiceerde dat de enorme omvang van de Nederlandse veehouderij bekritiseerde. Dat keuzes onvermijdelijk zijn in een klein land dat bulkt van vee en verkeer, is ook tot het kabinet doorgedrongen. Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer, VVD) zocht vorige week nog naar “een list” om vliegveld Lelystad op tijd te openen. Nu klonk ze stukken sceptischer over de kansen om met precies zo’n list, de ADC-toets, de uitspraak te omzeilen: “We moeten niet doen of een ADC een ABC’tje is.”

LANGER BROMMEN: Wie gisteren wél een behoorlijk deel van de Kamer achter zich wist te krijgen, was Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD). Dekker – die met zijn rigide plannen doorgaans zelfs binnen de coalitie wrevel weet te wekken – wil gedetineerden pas in de laatste twee jaar van hun gevangenisstraf een kans op vrijlating gunnen, en niet na twee derde van hun straftijd. Verzet tegen dat voorstel was er nog wel toen de minister het plan twee jaar geleden bij zijn aantreden op tafel legde. Maar door flink meer aandacht te geven aan de persoonlijke ontwikkeling en resocialisatie van gevangenen, kon hij zelfs op positieve woorden van de SP rekenen. Daarmee krijgt Dekker straks alsnog zijn zin: vergelding en slachtofferbelangen worden belangrijker in het strafsysteem.

A-SOCIAAL CONTRACT: Het moet maar eens afgelopen zijn met alle oneffenheden tussen vaste werknemers, uitzendkrachten en zzp’ers. Dat adviseert een ‘overleg van wijzen’ onder leiding van Hans Borstlap (oud-lid van de Raad van State) aan het kabinet. “Nu is het op de arbeidsmarkt heel belangrijk in welk ‘hokje’ je valt, om te weten welke rechten je hebt”, zegt Borstlap in NRC. “Dat verschil moeten we terugdringen.” Als dat niet gebeurt, vreest Borstlap voor toenemende sociale verpaupering en tweedeling. Aan Wouter Koolmees om de klus te klaren. De minister van Sociale Zaken (D66) werd lang weggezet als ambtenaar zonder politiek gevoel, maar rijgt met het pensioenakkoord en zijn eerste arbeidsmarktwet (de Wab) nu de successen aaneen. Is flexwerk het volgende dossier waarop Koolmees een doorbraak weet te forceren?

KNIKKERTJE: Als Geert Wilders niet als aangeklaagde (in de minder-Marokkanenzaak) voor de rechtbank staat, dan wel als slachtoffer. Twee maanden geleden kreeg een opschepperige beveiliger van de PVV-leider nog zeven maanden cel opgelegd voor het lekken van zijn geheime verblijfplaats. Deze week staat een zestiger uit Heerlen voor de rechter die beweerde dat hij Wilders “op zijn knikkertje” wilde slaan. Een grapje, zegt hij zelf. Bloedserieus, denkt het Openbaar Ministerie. Dat verdenkt Dick J., die in maart tijdens een flyeractie van de PVV werd opgepakt met een bijl en twee messen in zijn fietstas, van een moordplan. Het OM eist vier jaar cel: “De impact op dit slachtoffer was enorm. Dat had zelfs meneer J. kunnen bedenken.”

THEATERSTUKJE: Beladen als het Groningendebat op het Binnenhof is, soms is er ruimte voor saamhorigheid. Als het om de kinderen gaat, bijvoorbeeld. Vol lof waren de Tweede Kamerleden over een musical die Groningse kinderen maakten over de aardbevingsangst. En dus halen ze hem naar het parlement op initiatief van SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Een datum is nog niet geprikt.

WAT WIJ LEZEN:
Dynastievorming: EenVandaag ondervroeg duizenden SP-stemmers over de kwakkelende koers van de partij. Over immigratie, klimaat en identiteit vindt de helft van de kiezers het partijstandpunt onduidelijk. En over het leiderschap van Lilian Marijnissen zijn ze ook al niet te spreken. “Zij is ‘de dochter van’ en dat is dynastievorming”, aldus een respondent.

Paraplu: Vrij Nederland schetst de opmars, met rafelrandje, van Jesse Klaver. Onder zijn leiding klom GroenLinks tot grote hoogten, maar nu dreigt de partij een marketingmachine te worden. De anekdote die ons bijblijft: Jesse Klaver die van zijn medewerkers geen paraplu kreeg bij de regenachtige klimaatmars, omdat een kletsnatte Klaver beter paste bij het beeld.

QUOTE VAN DE DAG:

“We kunnen die arme Juncker dit werk niet de rest van z’n leven laten doen.”

Premier Rutte heeft, na het vastgelopen overleg over de Europese topjobs, nog wel een goede reden om het snel eens te worden.