Infiltratie

Milieuorganisaties bezorgd over werving informanten door politie

Milieuorganisaties Greenpeace, Milieudefensie en Fossielvrij NL willen met de ministers Grapperhaus (Justitie, CDA) en Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) in gesprek over de werving door de politie van informanten in de klimaatbeweging. De organisaties schrijven aan de ministers zich hierover „ernstige zorgen te maken”. NRC berichtte woensdag over die pogingen tot rekrutering. Grapperhaus en Ollongren zijn aangeschreven omdat zij politiek verantwoordelijk zijn voor de politie en de AIVD. De drie organisaties vertegenwoordigen, opgeteld, ongeveer een half miljoen leden, contribuanten en sympathisanten. NRC schreef over de benadering van ten minste vijf klimaatactivisten van FossielVrij NL, Code Rood en Extinction Rebellion door de politie, in een poging hen te werven als informant. (NRC)