Hospik: niet omstreden Navy SEAL, maar ikzelf doodde IS-strijder

De rechtszaak tegen de omstreden militair Edward Gallagher heeft een onverwachte wending genomen met de verklaring van een hospik.

Edward Gallagher en zijn vrouw Andrea bij aankomst bij de rechtbank, eerder deze week.
Edward Gallagher en zijn vrouw Andrea bij aankomst bij de rechtbank, eerder deze week. Foto Mike Blake/Reuters

Een hospik heeft in de zaak tegen de omstreden Amerikaanse marinier Edward Gallagher de aanklagers verrast door in de rechtbank de schuld aan de dood van een IS-strijder op zich te nemen. De militaire verpleger Corey Scott zei dat Gallagher de strijder in 2017 weliswaar had neergestoken, maar hem niet zodanig had verwond dat hij daaraan was overleden. De IS’er stierf doordat Scott zijn luchttoevoer „uit mededogen” had afgesloten, zei hij donderdag voor de rechtbank in San Diego.

Edward of Eddie Gallagher, een elitemilitair van de Navy SEALs, staat voor de krijgsraad op verdenking van verschillende oorlogsmisdaden. Hij zou onder meer expres op burgers geschoten hebben. Als Gallagher wordt veroordeeld voor onder meer moord, waarvan de marine hem beschuldigt, riskeert hij een levenslange gevangenisstraf.

Luchtpijp

Scott verklaarde vervolgens dat de IS-strijder in de tienerleeftijd net was gestabiliseerd na een luchtaanval toen Gallagher kwam aanlopen en hem neerstak onder zijn sleutelbeen. Aan die wond zou hij volgens Scott echter niet gestorven zijn.

Scott stak zijn duim in de noodpijp waardoor de IS-strijder ademde om hem een marteldood door Iraakse militairen te besparen, verklaarde hij in de rechtbank. „Ik wist dat hij hoe dan ook zou doodgaan. Ik wilde hem redden van wat hem zou overkomen zodra hij zou ontwaken.”

Verklaring

De hospik wilde aanvankelijk geen verklaring afleggen over de gebeurtenissen in Irak omdat hij het grondwettelijke recht heeft om niet mee te werken aan zijn eigen vervolging. Hij deed het toch nadat de jury had besloten hem niet te vervolgen, waardoor de aanklager betwijfelde of hij de waarheid sprak.

„Dus u kunt daar gaan staan en u kunt liegen over hoe u de ISIS-gevangene heeft gedood zodat majoor Gallagher niet naar de gevangenis hoeft”, zei aanklager John Altenburg donderdag volgens persbureau AP. „U wilt niet dat majoor Gallagher de gevangenis in draait, of wel?” „Hij heeft een vrouw en een gezin”, reageerde Scott. „Ik vind niet dat hij de rest van zijn leven in de gevangenis moet doorbrengen.”

Lees meer over de zaak tegen Gallagher: De sluipschutter die de VS splijt

Gallagher beweert dat hem misdaden in de schoenen worden geschoven door afgunstige collega-militairen die hem een promotie willen ontnemen. Ze zouden hem te veeleisend gevonden hebben. Donald Trump heeft in het verleden zijn steun uitgesproken voor Gallagher, en zou volgens Amerikaanse media overwegen hem gratie te verlenen.