Voorzitter Georgisch parlement stapt op na demonstraties in Tbilisi

Demonstranten eisten in de Georgische hoofdstad Tbilisi het aftreden van de regering na een bezoek van een Russische volksvertegenwoordiger. De politie greep hard in.

Betogers raken slaags met de politie voor het parlementsgebouw in de hoofdstad Tbilisi.
Betogers raken slaags met de politie voor het parlementsgebouw in de hoofdstad Tbilisi. Foto Irakli Gedenidze/Reuters

De voorzitter van het parlement van Georgië, Irakli Kobakhidze, is vrijdag opgestapt vanwege de onrust een dag eerder in hoofdstad Tbilisi. Dat melden internationale persbureau’s. Duizenden demonstranten bestormden donderdagavond het parlement en eisten het vertrek van Kobakhidze. Die zou hebben toegestaan dat een Russische volksvertegenwoordiger een bezoek kon brengen aan het parlement. Vanwege de onrust heeft de Russische president Poetin vrijdagavond bevolen dat passagiersvluchten vanuit Rusland naar Georgië tijdelijk worden opgeschort, schrijft persbureau Reuters. Die maatregel zou volgende maand van kracht worden.

De politie greep donderdagavond hard in om de demonstratie op te breken. Ze schoten met rubberen kogels en maakten gebruik van traangas en waterkanonnen. Volgens een adviseur van de premier raakten hierbij dertig demonstranten en 39 politieagenten gewond. Zij moesten worden behandeld in het ziekenhuis.

De betogers gingen de straat op uit woede over het bezoek van de Russische parlementariër Sergej Gavrilov. Hij maakte deel uit van een delegatie uit christelijk-orthodoxe landen. Gavrilov heeft zich in het verleden uitgesproken voor de onafhankelijkheid Abchazië en Zuid-Ossetië, de regio’s waarover Georgië in 2008 zeggenschap verloor na een inval van Rusland.

Lees ook dit interview met ex-president van Georgië Micheïl Saakasjvili: ‘Straks word ik ontvoerd met een zak over mijn hoofd’

Russische spanningen

Volgens persbureau Reuters hield Gavrilov tijdens zijn bezoek een toespraak in het parlement. Gigi Oegoelava, voormalig burgemeester van Tbilisi en prominent lid van de oppositie, noemde dit „een grote vernedering”. Gavrilov kreeg niet alleen toestemming om Georgië binnen te komen „maar zat ook op de stoel van de voorzitter van het parlement”, aldus Oegoelava.

De Georgische president Salome Zoerabisjvili noemde Rusland een dag na de protesten de „vijand en bezetter”. Ook gaf zij Rusland de schuld voor de protesten. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten juist de banden met Georgië aan te willen halen, zo meldt het door de staat gecontroleerde Russische persbureau Interfax.

De onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin zei dat de demonstratie werd ingegeven door politieke krachten die het anti-Rusland sentiment in Georgië zouden willen vergroten. Karasin zei dat Rusland zal blijven proberen de banden met Georgië te verbeteren.

De relatie tussen Georgië en Rusland is gespannen. Sinds de kortstondige oorlog in 2008 hebben de landen de diplomatieke banden verbroken.