Diemense GroenLinks-wethouder stapt op na aanhouding

De afgetreden GroenLinks-wethouder Jorrit Nuijens werd donderdag aangehouden op het Waterlooplein in Amsterdam. De politie vermoedt dat hij GHB en wiet bij zich had.

Het stadhuis in Amsterdam, met aan de linkerzijde de ingang van het stadhuis en café Amstelhoeck waar de Diemense wethouder werd gearresteerd.
Het stadhuis in Amsterdam, met aan de linkerzijde de ingang van het stadhuis en café Amstelhoeck waar de Diemense wethouder werd gearresteerd. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Diemense wethouder Jorrit Nuijens (Werk en Inkomen, GroenLinks), die donderdag werd aangehouden bij het Waterlooplein in Amsterdam, is vrijdag opgestapt. Dat heeft hij laten weten in een verklaring. Hij schrijft „de komende dagen en weken” rust te nemen „om op de gebeurtenissen te kunnen reflecteren”.

Burgemeester Erik Boog van Diemen zegt in een verklaring de gebeurtenissen te betreuren: „Zijn positie was door dit voorval onhoudbaar geworden. Daarnaast is dit ook een groot persoonlijk drama. Wij betreuren daarom in alle opzichten de gebeurtenissen. Zijn spijtbetuiging is oprecht en wij vinden het verschrikkelijk dat wij op zo’n manier een betrokken bestuurder verliezen.”

Volgens de politie werd de 39-jarige Nuijens aangehouden op grond van het verstoren van de openbare orde. Hij werd op het politiebureau verhoord en is in de nacht van donderdag op vrijdag weer vrijgelaten, meldt de politie vrijdagochtend.

In zijn tas is een flesje met vermoedelijk GHB aangetroffen en twee zakjes wiet. Die middelen zijn in beslag genomen. De politie kwam donderdag om 18.05 uur af op een overlastmelding van café Amstelhoeck, nabij de Amsterdamse Stopera. Nuijens was volgens de politie aan het schreeuwen op het terras van het café. Binnen gooide hij een glas kapot. Twee agenten hebben aangifte van belediging gedaan tegen Nuijens. Hij zou hen in het gezicht hebben gespuugd op het politiebureau.

Lees ook: Wethouder Diemen gearresteerd voor stadhuis Amsterdam

Op video’s die door De Telegraaf-verslaggever Mike Muller op Twitter verspreid zijn, is te zien hoe Nuijens hevig in discussie is met meerdere politieagenten en zich verzet tijdens de arrestatie.

De advocaat van Nuijens, Mark-Jan Bouwman, heeft tegen AT5 gezegd dat Nuijens ontkent dat hij gespuugd heeft naar de agenten. Ook ontkent hij drugs gesnoven te hebben. Hierover werd eerder wel gespeculeerd. „De uitslagen van de drugstest zijn er nog niet en ik wil niet speculeren”, aldus de advocaat tegen AT5.

Nuijens was sinds mei vorig jaar wethouder en loco-burgemeester in Diemen. Daarvoor zat hij namens GroenLinks in de gemeenteraad van Amsterdam.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel werd Jorrit Nuijens per ongeluk Joris Nuijens genoemd. Dit is inmiddels aangepast.