Buitenlandse Zaken scherpt reisadvies Iran aan

Reizigers wordt geadviseerd de kustlijn bij de Perzische Golf alleen te bezoeken indien noodzakelijk. Reden zijn de opgelopen militaire spanningen tussen Iran en de VS.

De Iraanse Ayatollah Ali Khamenei bij het "3 Khordad"-systeem dat naar verluidt werd gebruikt om een Amerikaanse drone neer te halen.
De Iraanse Ayatollah Ali Khamenei bij het "3 Khordad"-systeem dat naar verluidt werd gebruikt om een Amerikaanse drone neer te halen. Foto via Reuters

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag het reisadvies voor Iran aangescherpt. Het ministerie besloot daartoe vanwege „de politieke en militaire spanning tussen Iran en landen in de regio en de Verenigde Staten”. De aanpassing komt net nadat de Amerikaanse president Trump bekendmaakte een aanval op Iran op het laatste moment te hebben afgeblazen.

Reizigers wordt geadviseerd het zuiden van Iran, de kuststrook aan de Perzische Golf, alleen te bezoeken indien noodzakelijk. Ook adviseert Buitenlandse Zaken bezoekers op de hoogte te blijven „van binnenlandse en buitenlandse ontwikkelingen” en de media te volgen. Het ministerie heeft ook reisbureaus op de hoogte gebracht van het aangepaste reisadvies.

Donderdagochtend schoot de Revolutionaire Garde van Iran een drone uit de lucht boven de ten zuiden van het land gelegen Straat van Hormuz. Trump had daarop naar eigen zeggen een vergeldingsactie in willen zetten, maar zegt zich te elfder ure te hebben bedacht toen hij hoorde dat bij de vergeldingsactie „150 doden” zouden vallen.

Slippertje vicepremier De Jonge

Eerder op vrijdag meldde vicepremier Hugo de Jonge (CDA) toen hij premier Mark Rutte verving bij de persconferentie na de wekelijkse ministerraad al dat het reisadvies aangescherpt zou worden. Hij sprak daarmee voor zijn beurt, aangezien reisadviezen onder Buitenlandse Zaken vallen.

Onder andere de Verenigde Staten en Iran sloten in 2015 een deal die ervoor moest zorgen dat Irans nucleaire programma uitsluitend civiele doelen dient. In de jaren na deze zogenoemde Iran-deal werd de spanning tussen de VS en Iran minder en reizen in het land voor veel westerlingen aantrekkelijker. Ook werd het makkelijker om bij aankomst een visum te verkrijgen.

Wel waarschuwt het ministerie al jaren in heel Iran voor veiligheidsrisico’s. Voor het oosten en zuidoosten geeft Buitenlandse Zaken het advies om er zelfs helemaal niet te reizen. Deze grensgebieden met buurlanden Afghanistan en Pakistan zijn risicovol vanwege de zich daar ophoudende „drugsbendes en radicale islamitische beweging Jundallah”. Ook de grens met Irak is gevaarlijk. Daar kunnen tot zo’n 10 kilometer van het buurland mijnen liggen.