Wethouder Diemen gearresteerd voor stadhuis Amsterdam

Jorrit Nuijens van GroenLinks is voor de deur van het stadhuis in Amsterdam aangehouden nadat hij overlast zou hebben veroorzaakt op een naastgelegen terras.

De Stopera in Amsterdam, met aan de linkerzijde de ingang van het stadhuis en café Amstelhoeck.
De Stopera in Amsterdam, met aan de linkerzijde de ingang van het stadhuis en café Amstelhoeck. Foto Koen van Weel/ANP

De Diemense wethouder Jorrit Nuijens (Werk en Inkomen, GroenLinks) is donderdagavond gearresteerd voor het stadhuis in Amsterdam. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Diemen aan NRC. Over de precieze aanleiding van de arrestatie doet de woordvoerder nog geen uitspraken. Eenmaal op het bureau heeft Nuijens volgens de politie een agent in het gezicht gespuugd.

Op video’s die door De Telegraaf-verslaggever Mike Muller op Twitter verspreid zijn, is te zien hoe Nuijens (39) hevig in discussie is met een aantal politieagenten. Volgens de krant waren zij afgekomen op een overlastmelding van het nabijgelegen café Amstelhoeck.

Glaasje water

Een medewerker van dat café bevestigt tegenover NRC dat hij inderdaad de politie heeft gebeld nadat de wethouder eerst binnen in de zaak en later buiten op het terras voor onrust zorgde. „Hij kwam druk schreeuwend binnen en liep overal tegenaan”, zegt de medewerker. „Ik heb hem een glas water aangeboden maar dat werkte al niet meer. Toen hebben we na verloop van tijd inderdaad de politie gebeld.”

Op de beelden van De Telegraaf is te zien hoe Nuijens en de agenten enkele minuten fel discussiëren, voordat één van hen de wethouder aanhoudt. De woordvoering van de Amsterdamse politie was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Wel is een korte verklaring online gezet. De gemeente Diemen zegt in de loop van de avond met een inhoudelijke reactie op de aanhouding van Nuijens te komen.

Nuijens is sinds mei vorig jaar wethouder en loco-burgemeester in Diemen, en zat daarvoor namens GroenLinks in de gemeenteraad van Amsterdam.