Werkgeversvoorman De Boer: Rutte ‘blaft in de verkeerde richting’

VNO-NCW-baas Hans de Boer is kritisch over de groeiende loonkloof, maar meent dat de overheid vooral voor lastenverzwaring zorgt.

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer begin deze maand bij het ministerie van Sociale Zaken.
VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer begin deze maand bij het ministerie van Sociale Zaken. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, heeft zich donderdag voor het eerst uitgesproken over het dreigement van premier Mark Rutte aan het adres van de werkgevers. Rutte zei afgelopen weekend belastingverlagingen voor bedrijven in te trekken als ze de lonen voor werknemers niet verder verhogen. De Boer noemt dat in het AD „blaffen in de verkeerde richting”. VNO-NCW zette donderdag een mediaoffensief in.

De analyse van Rutte schiet tekort, zegt de voorzitter van de werkgevers donderdag ook in De Telegraaf en Het Financieele Dagblad. Volgens hem ergert Rutte zich aan een paar topmannen van grote bedrijven, terwijl zijn plan „tienduizenden bedrijven waar je juist zo trots op bent” raakt. De Boer is het wel eens met de zorgen van Rutte over de groeiende loonkloof. Hij vindt dat „het wel een tandje minder kan met die salarisverhoging” van topmannen en roept bedrijven op „rekening te houden met gevoelens in de samenleving”.

Focus op middenklasse

De Boer meent dat de politiek moet kijken naar de lastenverzwaring. Onder Rutte zouden de lasten voor werkenden met 300 euro per maand zijn gestegen. Loonstijgingen zijn dus in de portemonnee van de overheid terechtgekomen, redeneert De Boer.

Lees ook de reportage van het VVD-congres: Rutte in spijkerbroek dreigt bedrijven die lonen niet verhogen

Rutte vindt juist dat te veel geld terechtkomt bij de topmannen. Op een VVD-congres zei de premier zaterdag: „Op dit moment klotsen de winsten tegen de plinten, maar het enige wat stijgt is het salaris van de topmannen.” Hij noemde dat „onacceptabel”.

Kennelijk wil de VVD af van het imago dat de partij de belangen van het bedrijfsleven behartigt. Ook fractievoorzitter Klaas Dijkhoff koos er op het congres bewust voor om over de middenklasse te praten, en niet over de grote inkomens. Met deze koerswijziging lijkt de werkgeversorganisatie een belangrijke partner in Den Haag te verliezen.

De voorman van de werkgevers heeft zondag direct gesproken met Rutte, stelt hij. Een dag later kwamen grote beursgenoteerde bedrijven bijeen in een ingelaste vergadering. De Boer pleit voor een „nieuw sociaal akkoord met de vakbeweging en de politiek”. Daarin zou moeten worden vastgelegd hoe om te gaan met flexibilisering van de arbeidsmarkt, nieuwe technologieën en de gevolgen daarvan op werkgelegenheid en lonen.