Uitbreiding roedel

Eerste wolvenwelpen geboren in Nederland in meer dan honderd jaar

Foto Getty Images

De eerste wolvenwelpen die in Nederland zijn geboren in meer dan honderd jaar tijd hebben zich genesteld op de Noord-Veluwe. Dat bevestigen beelden die de provincie Gelderland woensdag naar buiten bracht.

Op de beelden zijn drie welpjes te zien die de omgeving verkennen. De provincie Gelderland zegt dat er mogelijk vijf jonkies zijn. De twee volwassen dieren zijn al langer in het gebied aanwezig, en komen oorspronkelijk uit Duitsland.

Volgens Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging is de kans klein dat bezoekers van het natuurgebied een wolf tegenkomen. La Haye en provincie Gelderland waarschuwen mensen om er ook niet naar op zoek te gaan.

Nederland maakt zich al jaren op voor de terugkeer van de wolf. In dit voorjaar leefden er drie wolven op de Veluwe. Naast de roedel loopt nu nog één solitair wolvenvrouwtje rond op de Veluwe. „Het is een kwestie van tijd voor daar een mannetje bijkomt”, zegt La Haye.

De wolven waren uitgestorven in West-Europa. Na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn trokken de wolven uit Oost-Europa weer westwaarts.

Sinds 2000 is de wolf ook terug in Duitsland, van daar zijn ze uiteindelijk weer in Nederland terechtgekomen.