Twee jaar cel en jeugd-tbs voor verkrachting studente in Rotterdam

Verkrachtingszaak De 19-jarige Gerson F. is schuldig aan poging tot doodslag op een Indonesische uitwisselingsstudente vorig jaar. De straf valt lichter uit, omdat de rechter denkt dat langdurige behandeling het beste is.

Foto Roos Koole / ANP

De 19-jarige Gerson F. krijgt twee jaar jeugddetentie en daarna zes jaar jeugd-tbs voor de zeer gewelddadige verkrachting van een Indonesische uitwisselingsstudente in Rotterdam in juli vorig jaar. De Rotterdamse rechtbank acht Gerson F. schuldig aan onder meer poging tot doodslag, verkrachting en zware mishandeling. Hij moet het slachtoffer 50.000 euro schadevergoeding betalen.

Gerson F. heeft het slachtoffer rond vijf uur ’s nachts in de wijk De Esch van achteren gegrepen, een opgerold t-shirt om haar hals aangedraaid en haar met zijn hand inwendig gekrabt, heeft hij tegenover de politie bekend. De toen 20-jarige vrouw liep daarbij een slagaderlijke bloeding op en is achteraf bijna gestikt door de zwelling in haar luchtpijp. Ze wordt behandeld voor PTSS.

De verkrachtingszaak leidde vorig jaar tot veel maatschappelijke ophef. Enkele honderden mensen liepen mee in een stille tocht in Rotterdam tegen (seksueel) geweld en intimidatie tegen vrouwen.

Anderhalve minuut

Strafrechter Tineke van de Grampel sprak Gerson F. vrij van de verdenking van poging tot moord met voorbedachten rade. Hij reed zeker twee kilometer achter het slachtoffer aan, maar ontkent dat hij haar heeft gevolgd en er zijn geen getuigen. De gewelddadige verkrachting duurde anderhalve minuut en de rechter neemt aan dat Gerson F. buiten zichzelf was. Hij heeft een dissociatieve stoornis, volgens gedragsdeskundigen.

Lees ook over de stille tocht die na de verkrachting van de studente werd gehouden

De straf is lichter dan de eis van de officier van justitie, die om zeven jaar celstraf plus tbs met dwangverpleging had gevraagd. De rechter heeft Gerson F. wel de maximale celstraf via het adolescentenstrafrecht (voor 16 tot 23-jarigen) gegeven. Ook acht zij het aannemelijk dat de pedagogische en psychiatrische behandeling in een jeugdinrichting na zes jaar wordt omgezet in tbs. Niettemin begrijpt strafrechter Van de Grampel dat de straf voor het slachtoffer en de maatschappij mogelijk lastig te begrijpen is, zei ze.

Traumatische jeugd

Doorslaggevend voor de rechtbank is de inschatting van gedragsdeskundigen dat Gerson F. zijn gedrag ooit kan verbeteren, en dat de samenleving daarmee het best wordt beschermd.

Gerson F. heeft een traumatische jeugd gehad met mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik, bleek tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in juni. Hij heeft borderline, een hechtingsstoornis en gedraagt zich kinderlijk, volgens gedragsdeskundigen.

Gerson F. werd op zijn elfde in gesloten jeugdinstellingen geplaatst en kwam op zijn 18de weer bij zijn dove en verstandelijk beperkte moeder wonen. „Hulpverlening is niet toereikend gebleken”, zei de rechter over de jeugd van Gerson F. „Hij heeft geleerd minder pijn te voelen en is daarom minder gevoelig voor de pijn van anderen.”

‘Tikkende tijdbom’

In de periode van de verkrachting was Gerson F. gestopt met zijn medicatie voor ADHD en psychoses. Hij was gefrustreerd en boos, omdat hij zijn vriendin in een instelling mogelijk niet meer mocht zien. Die emoties heeft hij ’s nachts met „seksueel gekleurd sadisme” botgevierd op een onschuldig slachtoffer, zei de rechter. Ze noemde Gerson F. een „tikkende tijdbom” en zei dat de kans op recidive groot is.

In de nacht van de verkrachting heeft Gerson F. ongeveer een uur eerder ook een andere vrouw in Rotterdam-West aangerand, acht de rechter bewezen. Hij is tevens schuldig aan het beroven van twee andere vrouwen van hun telefoon en het stelen van een portemonnee.

Gerson F. moet alsnog negentig dagen voorwaardelijke celstraf uitzitten die hij in juli 2017 opgelegd had gekregen voor poging tot zware mishandeling. Hij zit sinds vorig jaar juli vast voor de verkrachtingszaak in De Esch en krijgt wel aftrek van voorarrest. Het Openbaar Ministerie beraadt zich op de uitspraak, volgens de officier van justitie.

Correctie 20-06-2019: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Gerson F. werd verdacht van moord met voorbedachte rade. Dat moet zijn: poging tot moord met voorbedachte rade.