Levenslang voor 24 ‘leiders van mislukte coup’ Turkije

Onder de veroordeelden is ook de voormalige luchtmachtgeneraal Akin Öztürk. Volgens Ankara is hij een van de belangrijkste mensen achter de coup.

Turkse militairen brengen de leiders van de mislukte coup in 2017 naar de rechtszaal voor aanvang van de rechtszaak in Ankara.
Turkse militairen brengen de leiders van de mislukte coup in 2017 naar de rechtszaal voor aanvang van de rechtszaak in Ankara. Foto Burhan Özbilici/AP

Een rechtbank in de Turkse hoofdstad Ankara heeft donderdag 24 mensen, onder wie zeventien topmilitairen, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege hun rol bij de mislukte staatsgreep in juli 2016. Onder de veroordeelden is ook de voormalige luchtmachtgeneraal Akin Öztürk, volgens de rechtbank een van de belangrijkste mensen achter de coup. Dat melden Turkse media donderdag.

Het zou gaan om zeventien aanhangers van de Gülenbeweging, die is geïnspireerd door de geestelijke Fethullah Gülen. Gülen, die sinds 1999 in de Verenigde Staten verblijft, wordt door Ankara gezien als het brein achter de mislukte coup.

De 24 verdachten hebben opgeteld 141 keer levenslang gekregen, omdat je in Turkije meerdere keren levenslang kunt krijgen. De ex-militairen zijn daarbij schuldig bevonden aan een poging om de regering met geweld ten val te brengen, het vermoorden van 139 mensen en een poging tot moord op president Recep Tayyip Erdogan.

Lees ook: Hechtenis SP’er bedreigt periode van dooi in relatie met Turkije

Gülen was een belangrijke politieke bondgenoot van president Erdogan, maar in 2013 raakten de twee gebrouilleerd. Volgens tegenstanders heeft Erdogan de coup aangrepen om zijn politieke tegenstanders monddood te maken.

Bijna 100.000 mensen zijn gearresteerd sinds de couppoging bijna drie jaar geleden. Duizenden mensen zijn veroordeeld, maar de meeste mensen zitten nog in voorarrest. Ook zijn meer dan 150.000 ambtenaren, militairen en anderen hun baan verloren, omdat ze bij de Gülenbeweging zouden horen, die in Turkije wordt beschouwd als terroristische organisatie.