Recensie

Recensie Beeldende kunst

Topstukken in oude luister teruggebracht

Inrichting

De stad lijkt te zijn toegevoegd aan de collectie. Op de eerste etage van de gerenoveerde Lakenhal zijn lang verborgen buitenramen weer te voorschijn gehaald. Op een zonnige dag biedt het getinte glas, in een surrealistisch diorama, een gezicht op de omringende panden en de zeventiende-eeuwse Marekerk verderop. Het is een van de oplossingen die de nieuwe vorm en opstelling van het museum, waarvan ook de collectie nauw met Leiden verbonden is, onweerstaanbaar aantrekkelijk maakt.

Naast, uiteraard, een triomfantelijk weerzien met topstukken van kunstenaars als Lucas van Leyden en Rembrandt, biedt de Lakenhal ook veel nieuws. Het museum rekent ermee af met zijn wat stoffige imago. Recente aanwinsten die nu voor het eerst in hun nieuwe onderkomen worden getoond, benadrukken de ambities richting de moderne kunst: een ruitvormige, geometrische vlakverdeling door Theo van Doesburg uit 1924 (aankoop 2017), en zeventien werken van schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers, die vorig jaar werden verworven uit diens nalatenschap.

Speciaal voor de heropening verleende de Lakenhal opdrachten aan hedendaagse kunstenaars. Zo bracht het duo Maarten Kolk & Guus Kusters, gebaseerd op Rembrandts palet, een fraai lichtgrijs met subtiele, levendige kleuraccenten aan op de wanden van de oude zalen. En de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion voegde een spookachtig groen-fluorescerend aangelicht rariteitenkabinet met dierenskeletten en oude onderzoeksinstrumenten toe aan een kleine zaal die met een nieuwe inrichting aandacht besteedt aan de universiteit van de stad.

Voor tijdelijke tentoonstellingen is de nieuwe vleugel beschikbaar, met hoge, ruime zalen. Twee mooie fotopresentaties bijten er het spits af. De sloop van de panden die plaats moesten maken voor de nieuwe zalen is het thema van Marjan Teeuwen, in indrukwekkende opnames van weggeslagen muren en ingezakte plafonds. Karin Borghouts legde, met foto’s van sloop en hervonden historische details, sprekende episoden vast van het verbouwingsproces.