Thuiskok

Platte noedels met gamba’s

Een fameus gerecht uit Penang, de thuisstad van auteur Norman Musa, en beroemd om zijn rokerige geur en bijna ‘verbrande’ smaak, zoals Musa dat zelf omschrijft.

Breng een flinke pan water aan de kook en zet dan het vuur uit. Blancheer de noedels acht minuten in het hete water, zonder het deksel op de pan. Doe de noedels over in een vergiet, laat ze goed uitlekken en laat er dan koud water over lopen. Laat ze weer uitlekken en zet apart.

Verhit de twee eetlepels olie in een wok op hoog vuur en fruit daarin de knoflook vijf seconden; voeg dan direct de gamba’s en de kokkels toe. Bak de gamba’s tot ze bijna roze gaan kleuren. Voeg de chilipasta toe en bak deze 30 seconden mee, voeg de noedels toe en de twee soorten sojasaus. Laat twee minuten meebakken, totdat de noedels de saus hebben opgenomen.

Duw de noedels naar één kant van de wok en giet er wat extra olie bij. Breek daarin het ei, roerbak het snel tot een roerei en roer het vervolgens door de noedels. Voeg de taugé en de lente-ui toe en warm deze een minuut mee. Zet het vuur uit, druppel de sesamolie erover, roer alles nog één keer goed door en schep de noedels in een mooie dekschaal. Strooi er witte peper over en serveer meteen.