Ruim negenhonderd dode varkens geruimd in Winterswijk

De politie vond na een melding negenhonderd dode varkens. De NVWA heeft een onderzoek geopend naar de doodsoorzaak van de dieren.

De biggetjes op deze foto zijn niet betrokken bij het incident in Winterswijk.
De biggetjes op deze foto zijn niet betrokken bij het incident in Winterswijk. Foto Ben Brewer/Reuters

Bij een varkenshouder in Winterswijk zijn donderdag ruim negenhonderd dode varkens geruimd. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie na berichtgeving van een wijkagent op Twitter. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat weten dat het om een „zeer gevoelige zaak” gaat. Er is een technisch en strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de doodsoorzaak van de dieren.

In de ochtend kwam een melding binnen over dode varkens, vertelt de woordvoerder van de politie. Bij aankomst bleken er meer dan negenhonderd karkassen te liggen. De Gelderlander schrijft dat de varkens buiten op „verschillende stapels” lagen toen de politie arriveerde.

De dieren zouden pas korte tijd buiten hebben gelegen en zijn vermoedelijk in een schuur gestorven. Een mogelijke doodsoorzaak is volgens de krant een technisch mankement aan het ventilatiesysteem. De politie wil niet ingaan op details en kan dit daarom niet bevestigen. Een woordvoerder van toezichthouder NVWA zegt dat er tot dusver geen aanhoudingen zijn verricht. Meer details wil de instantie vanwege de gevoeligheid van de zaak niet geven.