Ralph was ’t lieverdje

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

Ambtenaar Ralph Verhagen (55, midden) zat 28 mei 1977 samen met broers Carl (53, financieel controller) en Wouter (52, operator, staand) en zus Claire (46, communicatie-adviseur) in de achtertuin van het ouderlijk huis in het dorp De Kwakel.

„Ik ontving die dag mijn Heilig Vormsel. Oma, van moederskant, vond dat belangrijk. Zij keek naar ons. Ik was haar lievelingetje. Onze ouders waren Indisch. Ze kwamen afzonderlijk in 1958 naar Nederland. In het opvang-pension in Overveen leerden ze elkaar kennen. Vader zat destijds op de grote vaart. Hun contact verliep via brieven. Ze trouwden in 1962. Na mijn geboorte kregen ze een woning in De Kwakel. Hun levensstijl van koken en dansfeestjes zetten ze door. In het kleine, nogal witte dorp viel dat wel op. Als vader lekker aan het gorengen, koken, was deed de buurt de ramen dicht. Eenmaal uitgenodigd aten ze graag mee. Wij broers haalden kattenkwaad uit, maar pasten goed in het dorp. Oma woonde in Beverwijk. Zij was bedienden gewend: geen kilte, aardappelen en een tweederangs bestaan. Als haar én mijn moeders lieverdje werd ik dubbel verwend, al hadden we het niet breed. Als oudste kreeg ik alles nieuw. Mijn overhemd op de foto droeg Carl twee jaar later. Fietsen en speelgoed werden ook doorgegeven. Met Claire botste ik soms. Zij was eigengereid. Begin jaren negentig stierven onze ouders kort achter elkaar. Dat had impact op ons gezin. Carl woont nog steeds in het huis. We zien elkaar elke Kerst. Dan maken we een Verhagen-diner met lekkere kalkoen, slechte asperges, ananas en perzik uit blik: een eigenzinnige traditie. Ook koken we Indisch: alles in overvloed. Als een van ons er niet is voelt dat vreemd.”

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.
 
Foto Ad Nuis