Poetin houdt vol: geen enkel bewijs voor Russische schuld MH17-ramp

Een dag nadat het JIT bekendmaakte dat het drie Russen en een Oekraïner vervolgt voor hun rol in de MH17-ramp, zegt de Russische president dat er nog altijd „geen enkel bewijs” is dat Rusland medeverantwoordelijk is.

President Poetin stond de pers te woord donderdag en reageerde voor het eerst op de conclusies van het JIT.
President Poetin stond de pers te woord donderdag en reageerde voor het eerst op de conclusies van het JIT. Foto Yuri Kadonbnov/AFP

Vladimir Poetin houdt vol dat er „geen enkel bewijs” bestaat dat Rusland medeverantwoordelijk is voor de MH17-vliegtuigramp. Dat zei het Russische staatshoofd donderdag tegen verslaggevers . Hiermee reageert Poetin op de aankondiging van het internationaal samengestelde onderzoeksteam JIT, woensdag, dat drie Russen en een Oekraïner vervolgd zullen worden voor hun betrokkenheid bij het neerhalen van MH17.

Lees ook: In eigen ogen kán Rusland het niet gedaan hebben

„Wat gepresenteerd is als bewijs van Russische schuld is onacceptabel”, stelt Poetin. Hij ging daarbij niet concreet in op de conclusies van het JIT. „Wij hebben onze eigen theorie maar helaas wil niemand naar ons luisteren. Als er geen dialoog is, zullen we niet de juiste antwoorden vinden op onbeantwoorde vragen die nog bestaan over deze vliegtuigtragedie.” Volgens het JIT wil Rusland echter niet meewerken aan het internationale onderzoek.

Poetin deed de uitspraken na een jaarlijks televisieoptreden waarbij burgers hem urenlang telefonisch vragen konden stellen. Daarin liet de president zich wel uit over het lopende conflict in Oost-Oekraïne en recent opgelopen spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten, maar sprak Poetin verder niet over het JIT-onderzoek.

Geluidsopnames

De vier mannen die worden vervolgd, zouden onder meer de Russische Boek-raket getransporteerd hebben die in 2014 vlucht MH17 uit de lucht schoot. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Onder de verdachten is een voormalige kolonel binnen de Russische inlichtingendiensten. De verdachten waren allemaal betrokken bij het gewapende conflict tussen Oekraïne en door Rusland gesteunde separatisten in Oost-Oekraïne. Het JIT baseert zich onder meer op foto’s, chatgesprekken en geluidsopnames.

Rusland heeft altijd alle betrokkenheid van de hand gewezen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken deed de conclusies van het JIT woensdag al af als ongegrond.

De Europese Unie besloot donderdag sancties tegen Rusland voor zijn inmenging in het Oekraïense conflict met nog zeker een jaar te verlengen. De sancties werden ingesteld nadat Moskou besloot in de nasleep van de Maidan-revolutie in 2014 de Krim te annexeren. Door de sancties mogen sommige hooggeplaatste Russen niet naar de EU reizen en zijn hun banktegoeden bevroren. Ook legt het beperkingen op aan de handel met Rusland, vooral als goederen gelieerd zijn aan de Krim.