Ossendrecht

Veertien aspirant-militairen gewond bij blikseminslag

Op een militair oefenterrein bij het Brabantse Ossendrecht zijn woensdagochtend veertien gewonden gevallen, onder wie een zwaargewonde. Het gaat om een groep leerlingen die getroffen werd door de bliksem. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee in een verklaring. De zwaargewonde aspirant-militair (18) is met brandwonden en ernstige longschade naar een brandwondencentrum in Antwerpen gebracht.

De dertien leerlingen die lichtgewond raakten, zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om een groep jongeren van tussen de 16 en 18 jaar oud die een VeVa-opleiding volgen. Dat is een mbo-opleiding waarbij leerlingen met ervaringsplekken worden voorbereid op een plek bij de krijgsmacht.

Het oefenterrein ligt op de Ossendrechtse Heide, nabij de plaats Woensdrecht. Minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) heeft „met schrik” kennisgenomen van het incident. „Prioriteit ligt nu bij de beste zorg en opvang van de gewonden”, schreef Bijleveld op Twitter.

Bij het onweer van woensdag waren elders in het land ook inslagen. In de badplaats Cadzand werd een vakantiehuisje getroffen door de bliksem, waardoor brand ontstond. Ook in Spijkenisse ontstond brand op een zolder na een inslag. Voor zover bekend zijn er verder geen gewonden gevallen. (NRC)