Oranje Leeuwinnen winnen ook laatste WK-groepswedstrijd

In Reims werd het tegen Canada 2-1, waardoor Oranje als groepswinnaar naar de achtste finales gaat. Daar wacht Japan.

Lieke Martens snelt namens Nederland de Canadese Desiree Scott voorbij.
Lieke Martens snelt namens Nederland de Canadese Desiree Scott voorbij. Foto Gerrit van Keuken/VI-Images

Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal heeft op het WK in Frankrijk donderdag Canada met 2-1 verslagen. Doelpunten waren er van Anouk Dekker en invaller Lineth Beerensteyn. In de achtste finale wacht Japan.

Canada kreeg vroeg een kans om op voorsprong te komen nadat Desiree van Lunteren in het strafschopgebied een overtreding beging. Na bestudering van de VAR-beelden, trok de scheidsrechter de aan Canada toegekende penalty echter weer in. Daarna volgde een spaarzaam aantal kansen voor beide ploegen, waarvan Vivianne Miedema de grootste kreeg. De spits en topscorer van Oranje raakte echter de paal, waarna beide ploegen met een 0-0 tussenstand de rust in gingen.

Na rust gebeurde er meer. Uit een vrije trap van aanvoerder Sherida Spitse kopte Anouk Dekker Nederland in de 54ste minuut op voorsprong. Dat duurde niet lang. Zes minuten later trok de Canadese topscorer Christine Sinclair de stand gelijk. Een kwartier voor tijd volgde de beslissing. Lineth Beerensteyn maakte na een voorzet van Van Lunteren haar eerste doelpunt van het toernooi.

Oranje was al geplaatst voor de achtste finales, nadat de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman al had gewonnen van Nieuw-Zeeland en Kameroen. Tegenstander Japan schakelde Nederland vier jaar geleden nog uit in de achtste finale.