Opinie

Nee toch: dan nog meer college op streaming video

Een regeringscommissie wil geld verschuiven naar bèta en techniek ten koste van andere wetenschappen. Hebben we daar het sociale leenstelsel voor opgegeven, vragen studenten zich af.

Foto Koen van Weel/ANP

De Nederlandse universiteiten behoren tot de absolute wereldtop. Het is dan ook niet gek dat steeds meer studenten, van over de hele wereld, onze universiteiten weten te vinden. Maar terwijl studentenaantallen fors zijn gestegen, werd de bekostiging per student de afgelopen jaren juist kleiner. Hierdoor is het aantal studenten per docent flink toegenomen, is de werkdruk onder docenten enorm en volgen studenten soms noodgedwongen colleges via een livestream. Het was aan een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) om te kijken of aanpassingen binnen de bekostiging van de universiteiten deze problemen zouden kunnen oplossen. De conclusie in hun rapport Wissels om: er moet meer geld komen voor de technische universiteiten. En de andere universiteiten? Die mogen daarvoor de portemonnee trekken.

Om mee te kunnen doen op het wereldtoneel en ons voor te bereiden op de toekomst, concludeert de commissie nu, is meer geld voor techniek nodig. Dat geld moet alleen wel ergens vandaan komen. In plaats van extra geld vanuit de overheid beschikbaar te stellen wordt voorgesteld om te gaan schuiven in de huidige verdeling. De miljoenen moeten weg uit Groningen, Nijmegen en Maastricht en direct door naar Delft en Eindhoven. Om daar de problemen op te lossen. Dat heeft grote consequenties voor studenten. Want de problemen die daar bestaan, zijn er ook op de andere universiteiten. Sterker nog: als dit advies wordt overgenomen, zullen die problemen alleen maar toenemen. College volgen via livestream is dan niet langer een uitzondering en als er al een docent en een collegezaal te financieren zijn, wordt dat voor een groep van vijfhonderd studenten of nog meer. Vakken kunnen mogelijk niet meer gegeven worden en hele opleidingen moeten misschien wel worden geschrapt.

Juist wel meer geld beloofd

Als studenten aan een klassieke universiteit, zoals de Rijksuniversiteit Groningen, gaan wij dit direct merken. En dat wringt. Toen de meesten van ons begonnen met studeren, is de studiebeurs afgeschaft. Maar, was ons beloofd, het geld zou weer geïnvesteerd worden in het hoger onderwijs en ons diploma zou meer waard worden! Het afgelopen jaar mochten dan eindelijk de investeringsplannen worden geschreven. Bestuurders, studenten en docenten zaten vol ideeën om het onderwijs te verbeteren. De universiteiten staan in de startblokken om aan de uitvoering te beginnen. Met het voorstel van de commissie-Van Rijn lijken die fantastische ideeën alleen de prullenbak in te kunnen, als de uitgedeelde miljoenen meteen weer afgepakt worden.

In plaats van met de beloofde kwaliteitsverbetering krijgen wij, niet-technische studenten, te maken met verdwijnende vakken en misschien zelfs geschrapte studies. De maatschappij moet het dan maar doen met minder goede juristen, economen, planologen en leraren. Terwijl we die mensen voor de problemen van de toekomst juist hard nodig hebben. Klimaatverandering los je niet op met alleen maar biologen en natuurkundigen. Er zijn psychologen nodig om burgers aan het verduurzamen te krijgen, juristen om alles in wetten te gieten en economen om het betaalbaar te houden. Alleen samen kunnen de juiste oplossingen worden gevonden.

Het is nu aan de minister om te tonen dat zij het belang van de sociale en de geesteswetenschappen ziet. Het hele onderwijs ondervindt problemen. De ene sector laten opdraaien voor de problemen van de andere sector kan nooit de oplossing zijn. Extra investeren in alle universiteiten wel. Aan alle studenten is beter onderwijs beloofd. Het wordt tijd dat we dat ook gaan zien. Of we nou een technische studie doen of niet.

De adviserend student-leden van de faculteitsbesturen van de SSH-faculteiten aan de Rijksuniversiteit Groningen,

Stan Wolbers
Student academische opleiding leraar basisonderwijs
Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Sjoerd Kalisvaart
Student notarieel recht
Rechtsgeleerdheid

Aranka van Dalen
Student econometrie
Economie en Bedrijfskunde

Rico Tjepkema
Student international relations & international organization
Letteren

Marieke Klijnstra
Student theology and religious studies
Godsgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen

Sacha Verhulst
Student technische planologie
Ruimtelijke Wetenschappen

Willem Noordink
Student filosie
Wijsbegeerte

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.