Mensensmokkel

Sinds 2012 bijna 500 Vietnamese kinderen verdwenen in Duitsland

In de Duitse deelstaat Berlijn zijn sinds 2012 474 Vietnamese kinderen bij de politie als vermist aangemeld. In de deelstaat Brandenburg worden nu 32 Vietnamese kinderen vermist. Het gaat om minderjarigen die vaak illegaal in Duitsland verbleven en vanuit Polen het land werden binnengesmokkeld. Ze verdwenen vanuit hun jeugdinstellingen met onbekende bestemming. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse RBB, de publieke omroep van voornoemde deelstaten. RBB werkte voor dit verhaal samen met het internationale collectief Lost in Europe, waar ook NRC deel van uitmaakt. Volgens RBB weet de Berlijnse politie wel waar de kinderen vandaan komen: „Goed georganiseerde mensensmokkelbendes brengen de jongeren naar Duitsland.” (NRC)