Smokkelaars die 71 migranten lieten sterven krijgen levenslang

Het viertal uit Hongarije is verantwoordelijk voor de dood van 71 migranten. Op de route naar West-Europa stikten zij. De straf valt hoger uit dan vorig jaar bij de rechtbank, toen ze tot 25 jaar werden veroordeeld.

Een van de vier veroordeelde smokkelaars.
Een van de vier veroordeelde smokkelaars. Foto Sandor Ujvari/EPA

Vier mensensmokkelaars zijn donderdag in Hongarije in hoger beroep veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor de dood van 71 migranten in 2015. Dat meldt persbureau Reuters. De migranten werden achtergelaten in een vrachtwagen langs een snelweg in Oostenrijk. De straf pakt hoger uit dan vorig jaar bij de rechtbank, toen ze werden veroordeeld tot 25 jaar cel.

Drie van de vier smokkelaars komen niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating, de vierde man pas na dertig jaar. Het gaat om de Afghaanse leider van de smokkellaarsgroep en drie Bulgaarse medeplichtigen. Zij vormden volgens de rechtbank de harde kern van de bende. De vier werden schuldig bevonden aan het onopzettelijk doden van de groep migranten, die in een koelwagen zonder goede ventilatie waren gesmokkeld.

Opdracht om door te rijden

Tijdens de rit naar Duitsland weigerde de chauffeur in opdracht van de Afghaanse bendeleider om de deuren van het voertuig te openen. Daardoor kwam er geen frisse lucht binnen, ondanks het gebonk en geroep van de migranten. Tijdens de rit stond de chauffeur in contact met de drie Bulgaarse mannen. De groep bestond uit 59 mannen, acht vrouwen en vier kinderen uit Syrië, Irak en Afghanistan. „De lijdensweg in de wagen is onvoorstelbaar geweest, net als de onverschilligheid van de beklaagden”, aldus een van de rechters.

Lees ook: Mensensmokkelaar Lahoo: Laat hen liever sterven. Dat is een bevel

De smokkelaars hadden de opdracht gekregen om door te rijden en de deuren van de koelwagen onderweg niet te openen, uit vrees dat de migranten dan zouden ontsnappen. Door zuurstofgebrek stikte de groep al in Hongarije, drie uur na vertrek. In Oostenrijk, op de snelweg tussen Boedapest en Wenen, werd de vrachtwagen met daarin de lichamen achtergelaten. Een dag later werden de doden ontdekt door de politie.

Bij de eerste behandeling van de zaak moesten ook tien andere smokkelaars voor de rechter komen. Zij kregen celstraffen tussen vier en twaalf jaar opgelegd.

De groep smokkelde op het hoogtepunt van de migrantencrisis in Europa in 2015 meer dan duizend mensen, per dag ging het om honderd migranten. In hetzelfde jaar namen meer dan een miljoen migranten de Balkan-route naar het westen. Voor een rit betaalden passagiers geregeld 1.500 euro of meer. Het incident met de koelwagen in 2015 was het hevigste op de route ooit.