Iran schiet Amerikaanse drone uit de lucht bij Golf van Oman

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft een Amerikaanse drone uit de lucht geschoten. De VS stellen dat het vliegtuig zich in internationaal luchtruim bevond.

Een RQ-4 Global Hawk.
Een RQ-4 Global Hawk. Foto Airman 1st Class Tristan Viglian/EPA

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft donderdag een Amerikaanse „spionagedrone” uit de lucht geschoten. Dat heeft de staatstelevisie bekendgemaakt. Iran stelt dat de drone in Iraans luchtruim vloog. De Verenigde Staten erkennen dat een militaire drone door Iran uit de lucht is geschoten, maar het land stelt dat deze zich in internationaal luchtruim boven de Straat van Hormuz bevond.

Bill Urban, kapitein bij de marine noemt de Iraanse berichten „onjuist” en spreekt van een „niet-uitgelokte aanval op een Amerikaanse surveillancetoestel in het internationale luchtruim”.

Volgens Iran vloog de drone in de buurt van de plaats Kuh Mobarak in de provincie Hormozgan. Deze grenst aan de Straat van Hormuz, vlakbij de Golf van Oman. In deze zeestraat vonden vorige week aanvallen plaats op twee olietankers. De Verenigde Staten hebben Iran ervan beschuldigd achter het geweld te zitten, Iran ontkent betrokkenheid.

Ook over wat voor drone het precies is, zijn de landen het niet eens. Iran zegt een RQ-4 Global Hawk van de Amerikaanse luchtmacht te hebben neergehaald. Volgens een bron van Reuters bij het Amerikaanse leger gaat het om een MQ-4C Triton van de marine. Beide toestellen kunnen ingezet worden om real time beelden te maken en door te sturen van grote stukken land of zee.

Lees ook: Niemand zegt oorlog te willen, maar verdere escalatie dreigt

Spanningen lopen op

De spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten zijn opgelopen op sinds de VS vorig jaar eenzijdig het nucleaire akkoord opzegden. Sindsdien legt het land ingrijpende sancties op aan de islamitische republiek. Vorige maand dreigde Iran ook uit het akkoord te stappen als de VS de sancties niet zouden verlichten. De productie van uranium voor kernenergie zou inmiddels al zijn opgevoerd.

De aanvallen op de tankers van vorige week hebben de spanningen doen toenemen. Eerder deze week maakte het Amerikaanse leger bekend duizend extra militairen naar het Midden-Oosten te sturen voor „defensieve doeleinden”. Zij sluiten aan bij de 2.500 militairen die hier al aanwezig zijn. Iran en de VS hebben beide gesteld geen oorlog met elkaar te willen.