Profiel

Igor Girkin (‘Strelkov’)

Een paar jaar geleden kon je tinnen figuurtjes van hem kopen in de Moskouse metro. Onder zijn schuilnaam ‘Strelkov’ werd Igor Girkin (48) hét gezicht van de pro-Russische strijdkrachten in het oosten van Oekraïne. Met zijn aristocratische snor en zijn beschaafde manieren belichaamde hij het ideaal van de Russische officer and gentleman.

Over zijn verleden bestaat veel onduidelijkheid. Nadat hij zijn studie geschiedenis had afgerond vocht hij als vrijwilliger in de burgeroorlogen in Transnistrië en in Bosnië. Na zijn dienstplicht in 1993 werd hij beroepsmilitair. In 1998 trad hij naar eigen zeggen in dienst van de Russische inlichtingendienst FSB. Als inlichtingenofficier diende hij in de Tweede Tjetsjeense Oorlog. In 2013 zwaaide hij af met de rang van kolonel.

Bekend werd Girkin toen hij in het voorjaar van 2014 opdook in Oost-Oekraïne, waar hij met een groep gewapende en gemaskerde mannen de stad Slavjansk bezette. In Donetsk nam hij later het commando over de separatisten op zich en riep zich uit tot minister van Defensie van de ‘Volksrepubliek Donetsk’.

Dat was geen succes: onder Girkins leiding verloren de rebellen terrein. Girkin werd afgezet en keerde terug naar Moskou. Volgens het JIT speelde Girkin een centrale rol bij het aanvragen en het in stelling brengen van de Boek.

Het JIT heeft een getapt telefoongesprek, waarin Girkin belt met een medewerker van Sergej Aksjonov, de leider van de geannexeerde Krim. „We hebben normale luchtafweer nodig”, zegt Girkin. „En met getraind personeel.” Girkin woont en werkt in Moskou en ontkent iedere schuld aan de ramp.