Hof: één agent schuldig, andere agent vrijgesproken

Zaak-Mitch Henriquez De advocaat van de familie Henriquez roept het OM nu op alsnog vijf betrokken agenten te vervolgen vanwege nieuwe beelden.

Het gerechtshof in Den Haag acht agent ‘DH01’ schuldig aan mishandeling met de dood van Mitch Henriquez tot gevolg. Henriquez kwam in 2015 om het leven bij een aanhouding. Het hof legde de agent woensdag een voorwaardelijke celstraf op van 6 maanden, met een proeftijd van een jaar. Hij krijgt geen beroepsverbod. Daarmee komt het hof gedeeltelijk tegemoet aan de eis van het Openbaar Ministerie. Agent ‘DH02’ is door het hof volledig vrijgesproken.

Schadevergoeding

De nabestaanden van Henriquez krijgen een schadevergoeding van 20.000 euro, onder meer voor de reiskosten die ze hebben moeten maken voor de rechtszaken. Na de uitspraak garandeerde korpschef Erik Akerboom de agenten dat ze hun baan bij de politie kunnen houden. Hij heeft zich daarmee bij de belofte gevoegd die de inmiddels overleden korpschef Gerard Bouman eerder deed.

Een rechtbank in Den Haag veroordeelde de twee agenten eind 2017 tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. De agenten gingen tegen dat vonnis in beroep, omdat ze vrijspraak wilden. Het OM eiste in april naast een voorwaardelijke straf van 6 maanden, een beroepsverbod van twee jaar.

Het hof oordeelde afgelopen woensdag dat Henriquez is omgekomen door een combinatie van factoren als gevolg van de manier waarop hij is gearresteerd. Het hof twijfelt niet aan de goede intenties van de agenten, maar denkt dat ze een fatale inschattingsfout hebben gemaakt. Het gebruik van een nekklem bij de aanhouding van Henriquez was ‘buitenproportioneel’. Van opzet is echter geen sprake, aldus het hof.

Behalve door de rechtbank, werden de twee agenten ook bij de politie gestraft. Eind 2016 kregen de twee een voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van een jaar. Dat wil zeggen dat ze zouden zijn ontslagen als ze binnen een jaar opnieuw in de fout zouden zijn gegaan. Justitie had in hoger beroep om een beroepsverbod gevraagd, maar het hof is daar dus niet in meegegaan.

‘Vervolg vijf agenten’

Advocaat Richard Korver heeft het OM na de uitspraak van het hoger beroep opgeroepen om de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Henriquez alsnog te vervolgen voor het in hulpeloze toestand achterlaten van het slachtoffer. Volgens Korvers beschikt hij nu over nieuw bewijs: namelijk scherpere beelden van de aanhouding waarover het hof eerder nog niet beschikte.

Op de beelden zou te zien zijn dat Henriquez er slecht aan toe is en mogelijk zelfs al dood is. Volgens de advocaat hadden de agenten hem moeten reanimeren. In plaats daarvan werd Henriquez in een politiebusje gelegd en naar het politiebureau vervoerd. Als het OM niet tot vervolging overgaat, wil Korver een artikel-12 procedure aanspannen om ze hiertoe te dwingen. Een klacht over een eerdere afwijzing van een artikel 12-procedure loopt nu bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.