Recensie

Recensie Film

Het bloederige ‘Child’s Play’ is vaak lachwekkend overdreven

Horrorfilm De remake van horrorklassieker ‘Child’s Play’ is bij vlagen gruwelijk, maar het zijn de suggestieve scènes die het beste werken.

Het eenzame jongetje Andy ontvangt in ‘Child's Play’ de moordende Chucky-pop, ingesproken door Star Wars-acteur Mark Hamill.
Het eenzame jongetje Andy ontvangt in ‘Child's Play’ de moordende Chucky-pop, ingesproken door Star Wars-acteur Mark Hamill. Still Eric Milner

Chucky, de psychopathische pop uit de Child’s Play en Chucky-films, zal voor altijd gekoppeld zijn aan de moord op peuter James Bulger in 1993. Britse tabloids suggereerden dat de twee tienjarige moordenaars geïnspireerd waren door een scène uit Child’s Play 3: de gruwelijke dood van de tweejarige Bulger was een copycat-moord. De tabloids bepleitten een striktere wetgeving voor dit soort ‘video nasties’, hoewel er geen bewijs was dat de jonge daders Child’s Play 3 ook daadwerkelijk zagen. Toch had het effect: het merendeel van de zes vervolgfilms verschenen alleen op video en dvd. En om de associatie met Child’s Play te vermijden, veranderden de titels naar Bride of Chucky (1998) en Curse of Chucky (2013).

In Child’s Play, de remake van de gelijknamige, eerste Chucky-film uit 1988, zit een verwijzing naar de copycat-theorie. Het jongetje Andy kijkt met Chucky en twee vriendjes naar de horrorfilm The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986) waarin de gevilde gezichtshuid van een slachtoffer als masker gaat dienen. Een bloederige scène waar flink om gelachen wordt, totdat blijkt dat het Chucky aanzet tot een soortgelijke daad.

Chucky is een bijna afgedankt ‘Buddi’-model wiens software door een rancuneuze fabrieksarbeider gemanipuleerd wordt. Alleenstaand moeder Karen geeft Chucky aan haar eenzame, slechthorende zoontje Andy, die er langzaam achter komt dat de roodharige Chucky niet zo onschuldig is als hij eruitziet.

Wat volgt is bij vlagen gruwelijk, al is de bloedige actie zo over the top dat je er onwillekeurig om moet lachen. De suggestievere scènes, met Chucky’s oplichtende ogen in het donker, werken het best. Ook kraakt de film wat noten over ‘the internet of things’, met aan elkaar verbonden (moordlustige) apparaten.

De nieuwe Child’s Play heeft een grote troef: de stem van creep Chucky is ingesproken door Mark Hamill, Luke Skywalker uit Star Wars. Dat doet hij uitstekend, van meelijwekkend tot doodeng.