Franse producer en dj Philippe Zdar overleden door val

Zdar werkte als producent onder meer samen met Kanye West en de Beastie Boys. Zijn band Cassius wordt gezien als grondlegger van de Franse housemuziek.

Philippe Zdar tijdens een optreden in 2016.
Philippe Zdar tijdens een optreden in 2016. Foto Franck Fife/AFP

De Franse producer en dj Philippe Cerboneschi, beter bekend als Philippe Zdar, is woensdag op vijftigjarige leeftijd overleden door een val uit het raam. Dat heeft zijn agentschap bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Zdar was onderdeel van het danceduo Cassius en een grote naam in de elektronische muziek in Frankrijk.

Zdar is volgens zijn agent Sébastien Farran uit een raam gevallen vanaf een hoge etage van een flatgebouw in Parijs. Het is niet duidelijk wat hij daar deed of wat er precies is gebeurd, maar volgens Farran is er sprake van een ongeluk.

Cerboneschi vormde sinds 1996 met Hubert Blanc-Francard het duo Cassius. Na een paar singles bracht het koppel in 1999 het album 1999 uit, waarop hiphop wordt gecombineerd met house en funk. Het album werd enthousiast ontvangen en wordt nog steeds aangehaald als het eerste echte voorbeeld van elektronische muziek uit Frankrijk.

Lees ook dit stuk uit 1999: Cassius heeft geen drugs nodig om de geest te verruimen

Samenwerkingen met Beastie Boys en Kanye West

Hierop volgde nog drie succesvolle albums, Au Rêve, 15 Again en Ibifornia. Een vijfde album (genaamd Dreems) zou deze vrijdag uitkomen. Cassius zou ter ere van de nieuwe plaat een concert geven in muziekzaal l’Olympia in Parijs.

Ook buiten Frankrijk had Cerboneschi succes. Hij werkte als producer samen met grote artiesten als de Beastie Boys, Phoenix, Tiga en Kanye West. Op sociale media hebben collega’s en fans van Cerboneschi bedroefd gereageerd op het nieuws over zijn dood. Velen benadrukken de rol die hij heeft gespeeld in de opkomst van de Franse housemuziek.

De Schotse dj Calvin Harris noemt Cerboneschi een „ongelooflijk lieve man met een ongelooflijk nalatenschap”. Alexander Kapranos, de zanger van Franz Ferdinand, zegt „verscheurd te zijn door het verlies van mijn vriend”.