FBI: Syrische vluchteling wilde aanslag plegen op kerk

Volgens de FBI wilde de 21-jarige Mustafa Mousab Alowemer een aanslag plegen op een kerk in de Amerikaanse stad Pittsburgh.

FBI-agenten eerder dit jaar.
FBI-agenten eerder dit jaar. Foto Eric Baradat/AFP

De FBI heeft een Syrische vluchteling opgepakt die mogelijk een aanslag had willen plegen op een kerk in de Amerikaanse stad Pittsburgh. De 21-jarige Mustafa Mousab Alowemer zou spullen hebben gekocht om een bom mee te maken, volgens de FBI steunt hij terreurgroep Islamistische Staat (IS).

Alowemer is geboren in de Syrische stad Daraa en kwam in 2016 als vluchteling naar de Verenigde Staten. De afgelopen maanden kwam hij in contact met een man die zich voordeed als IS-aanhanger, maar in werkelijkheid een undercover FBI-agent was. Alowemer zou hem onder meer hebben verteld welke spullen hij had aangeschaft en hoe hij de aanslag wilde plegen.

De aanslag had volgende maand plaats moeten vinden. Alowemer was volgens de FBI van plan om explosieven in een rugzak naar een kerk in het noorden van Pittsburgh te brengen, hij zou al hebben uitgestippeld welke ontsnappingsroute hij vervolgens kon nemen.

Steun aan IS

De Syriër heeft volgens de FBI een video opgenomen waarin hij steun uitspreekt aan IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi. Hij zou bovendien hebben verteld dat hij op jihad had willen gaan of andere jihadisten had willen ronselen voor de gewapende strijd in Syrië.

De FBI benadrukt „dreigingen jegens kerken en andere religieuze instituties extreem serieus te nemen” en alles in te zetten om mogelijke aanslagen te voorkomen:

Twitter avatar FBI FBI Statement by Assistant Director Michael McGarrity, of the FBI’s Counterterrorism Division on Mustafa Mousab Alowemer, a Syrian man, arrested on terrorism charges after planning attack on Christian church. https://t.co/kmxDl08ufT https://t.co/T2KM9k7sqg