Directeur Serpentine ontmaskerd als mede-eigenaar van cyberwapenbedrijf

De directeur van Serpentine Galleries, een wereldbefaamd centrum voor moderne kunst in het Londense Hyde Park, is afgetreden na de onthulling dat ze mede-eigenaar is van een Israëlisch cyberwapenbedrijf. Autoritaire regimes gebruiken de software van het bedrijf naar verluidt om dissidenten te bespioneren.

Yana Peel, directeur sinds 2016, maakte haar aftreden dinsdagmiddag met een persbericht bekend. Ze deed dat, schreef ze, zodat het werk van Serpentine Galleries niet zou worden ondermijnd door wat ze „misleidende persoonlijke aanvallen op mij en mijn familie” noemde.

De Britse krant The Guardian maakte vrijdag bekend dat Peel voor een derde eigenaar is van Novalpina Capital, een door haar echtgenoot Stephen Peel geleide investeringsmaatschappij. Novalpino nam in februari een meerderheidsaandeel in het cyberwapenbedrijf NPO.

Amnesty International is een van de mensenrechtenorganisaties die kritiek hebben geuit op de surveillancetechnologie van NPO. Onder meer Saoedi-Arabië, Panama en Mexico zouden de software van het bedrijf gebruiken om dissidenten af te luisteren. Tegen het bedrijf lopen diverse rechtszaken.

Peel liet weten dat ze geen bemoeienis heeft met het beleid van het bedrijf van haar echtgenoot. Op de beschuldigingen aan het adres van NPO wilde ze niet ingaan. Peel maakte zich als directeur van het kunstcentrum juist sterk voor mensenrechtenkwesties.

Serpentine Galleries trekt jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers voor exposities van hedendaagse kunst.