Chinese oud-topman Interpol geeft voor rechter omkoping toe

Het is niet duidelijk of Meng Hongwei een gedwongen bekentenis heeft afgelegd. China vervolgt vaker functionarissen voor corruptie.

Beeld van Meng Hongwei uit 2017.
Beeld van Meng Hongwei uit 2017. Foto Wong Maye-E/AP

Meng Hongwei, de voormalige chef van Interpol, heeft donderdag in de rechtbank in China toegegeven dat hij zich heeft laten omkopen. Volgens aanklagers zou hij 14,5 miljoen yuan (bijna 1,9 miljoen euro) hebben aangenomen, meldt persbureau Reuters op basis van Chinese staatsmedia. Van wie en waarvoor hij geld heeft aangenomen, is niet bekendgemaakt.

De Chinees Meng is aangeklaagd voor corruptie en machtsmisbruik toen hij werkzaam was als leidinggevende bij de kustwacht en als onderminister van Openbare Veiligheid. Vorig jaar september raakte Meng, die in Frankrijk woonde, vermist tijdens een reis in China. Later bleek hij ze te zijn opgepakt voor het aannemen van steekpenningen. Hij diende zijn ontslag in bij Interpol en werd geroyeerd als lid van de Communistische Partij van China.

Onder president Xi Jinping treedt China flink op tegen corrupte functionarissen. Gedwongen bekentenissen komen vaker voor in het land. Of dat voor Meng geldt, is niet duidelijk. Zijn vrouw, die politiek asiel heeft gekregen in Frankrijk, spreekt van een politiek proces. De rechtbank in de noordelijke stad Tianjin doet donderdag nog geen uitspraak in de zaak.

Lees ook: China erkent: Interpolbaas zit vast