Boijmans op Zuid gaat toch niet door

Tijdelijke dependance Sjarel Ex, museumdirecteur van Boijmans Van Beuningen, wilde tijdens de zeven jaar lange sluiting een dependance openen in Rotterdam-Zuid. Maar de financiering kwam niet rond.

Het nieuwe depot van museum Boijmans Van Beuningen in aanbouw naast het museum.
Het nieuwe depot van museum Boijmans Van Beuningen in aanbouw naast het museum. Foto Robin Utrecht/ANP

Er komt geen tijdelijke dependance van Museum Boijmans Van Beuningen in het oude V&D-gebouw in Rotterdam-Zuid. Dat heeft het museum donderdagmorgen bekendgemaakt.

Het museum, dat eind mei de deuren sloot voor een grootschalige, naar verwachting zeven jaar durende renovatie en vernieuwing, heeft een jaar lang geijverd voor een dependance in het leegstaande V&D-gebouw bij winkelcentrum Zuidplein. „Een waanzinnige ruimte, grote verdiepingen van kaal beton zonder tussenmuren”, beschreef museumdirecteur Sjarel Ex de locatie eerder in NRC. „Daar kun je goed mee werken: je kunt er bouwen, dingen veranderen, mensen ontvangen.”

Voor de aankoop van het gebouw was 12 miljoen euro nodig, dat er vóór 1 juli had moeten zijn, zo was afgesproken met de verkopende partij. Van dat bedrag was driekwart binnen. „We waren er bijna”, aldus een woordvoerder.

Ander museumpubliek

‘Boijmans op Zuid’ in het oude V&D-gebouw was niet alleen in bouwkundig opzicht een geschikte plek voor tentoonstellingen. Het was voor museumdirecteur Sjarel Ex ook een manier geweest om te experimenteren op een onverwachte, markante plek. Rotterdam-Zuid is het gebied beneden de Maas met pakweg 200.000 inwoners. Het is een probleemgebied van Rotterdam: gemiddeld zijn de inkomens er lager, de schoolresultaten zijn slechter, er is meer werkloosheid en meer criminaliteit.

Ex, een jaar geleden: „Op een gegeven moment dachten wij: met een icoon als het Boijmans naar Rotterdam-Zuid, dát is nog eens een spannende stap. (...) Wij denken dat het voor ons een interessante leerperiode kan zijn: een nieuw, jong en divers publiek leren kennen. En ook andersom: dat we iets kunnen betekenen voor dat deel van de stad, dat zo dichtbij is en toch zo ver weg.”

De museumdirecteur noemt het nu „een droom die helaas niet is gelukt”. De komende tijd gaat Boijmans Van Beuningen „tijdelijke pop-up tentoonstellingen en projecten” organiseren op verschillende plekken in de stad. Ook die zijn bedoeld om niet-traditioneel museumpubliek aan te trekken.