Aanval op honkballer Ortiz was vergissing

De 43-jarige Ortiz, voormalig speler van de Boston Red Sox, werd anderhalve week geleden neergeschoten. Hij was volgens justitie niet het doelwit van de aanval.

Ortez in september 2013 toen hij nog voor de Red Sox speelde.
Ortez in september 2013 toen hij nog voor de Red Sox speelde. Foto Dominick Reuter/Reuters

Honkballer David Ortiz, die begin deze maand werd neergeschoten in zijn thuisland de Dominicaanse Republiek, was niet het doelwit van de schietpartij. Dat heeft de procureur-generaal van dat land woensdag gezegd, aldus persbureau Reuters. De kogel die de oud-speler van de Boston Red Sox in de rug raakte, was bedoeld voor een man die bij hem aan tafel zat.

Ortiz (43) werd in de nacht van 9 juni in een nachtclub in hoofdstad Santo Domingo beschoten. Het werkelijke doelwit van de schietpartij was een vriend van Ortiz, de kogel zou bedoeld zijn geweest om hem te doden. De 43-jarige Ortiz, die het grootste deel van het jaar in de Verenigde Staten woont, raakte zwaargewond. Ortiz wordt nog steeds behandeld in een ziekenhuis in Boston. Onder meer een deel van zijn darmen en galblaas moesten worden verwijderd.

Lees ook: ‘Big Papi’ heelde Boston, nu bidt de stad voor zijn herstel

Drugswereld

De autoriteiten in de Dominicaanse Republiek hebben een verdachte in beeld, het gaat om een man die voor de Amerikaanse justitie op de vlucht is. Hij zou banden hebben met de Mexicaanse drugswereld. Ortiz’ vriend zou de naam van de man een aantal jaar geleden hebben doorgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten. De verdachte schoot niet zelf, maar zou de aanval wel hebben beraamd. Naar aanleiding van de schietpartij werden zeker elf arrestaties verricht, onder wie ook de vermoedelijke schutter.

Ortiz is in zijn thuisland en in Boston een sportlegende. Hij speelde tussen 2003 en 2016 voor de Red Sox en won daarbij drie keer de World Series. Na zijn pensioen bleef hij actief in het honkbal als mentor en recruiter bij de Red Sox.