Sterke stijging Nederlandse zorguitgaven in 2018

De zorguitgaven van huishoudens, verzekeraars en de overheid bedroegen vorig jaar samen iets meer dan honderd miljard euro.

De uitgaven aan kinderopvang stegen het hardst: met 10,1 procent tot 4,2 miljard euro.
De uitgaven aan kinderopvang stegen het hardst: met 10,1 procent tot 4,2 miljard euro. Foto Kees van de Veen

De Nederlandse uitgaven aan zorg en welzijn zijn vorig jaar toegenomen met 3,1 procent ten opzichte van 2017. Dat is de hoogste stijging in zorguitgaven sinds 2010, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van nieuwe cijfers.

Het bedrag is een optelsom van wat de overheid, verzekeraars en individuen gezamenlijk kwijt zijn geweest aan zorg. Zo komt het CBS tot een gemiddelde van 5.805 euro aan zorgkosten per Nederlander. Het merendeel daarvan, bijna 83 procent, komt voor rekening van zorgverzekeraars en de overheid.

Een kleine elf procent van het totaalbedrag werd door huishoudens zelf betaald: 5,2 procent via het eigen risico en 5,6 procent direct aan zorgaanbieders. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij brillen, tandartsrekeningen en kinderopvang. Het kostbaarst was de medisch-specialistische zorg van bijvoorbeeld zelfstandige behandelcentra of privéklinieken. Daar ging in 2018 27,7 miljard euro aan op, 2,9 procent van de totale uitgaven.

Kinderopvang

Uitgaven aan kinderopvang stegen vorig jaar het hardst. Dat kwam volgens het CBS doordat het aantal kinderen dat recht heeft op kinderopvangtoeslag toenam tot 790.000, 62.000 meer dan een jaar eerder. De uitgaven voor maatschappelijke opvang daalden daarentegen juist, met 14,5 procent. Dat kwam volgens het CBS vooral doordat er minder uit wordt gegeven aan de opvang van asielzoekers.

Het aantal mensen dat in de zorg werkt, steeg vorig jaar ook. In het laatste kwartaal van 2018 waren dat er 38 duizend, drie procent meer dan dezelfde periode een jaar eerder.