Zijn stijlvolle foto’s waren beroemd en berucht

Nadat de New Yorkse fotograaf Robert Mapplethorpe (1946 – 1989) in de jaren zeventig zijn camera richtte op zijn eigen kennissen en omgeving, begon hij in de jaren tachtig portretten te schieten van zowel bloemen als zeer expliciet naakt – strak gestileerd, stijlvol zwart-wit. Die zeer esthetische blik en homo-erotische aanpak maakten hem beroemd, tegelijk veroorzaakten zijn tentoonstellingen vaak controverse. In de huidige aandacht voor LHBT in de kunst, wordt hij als baanbrekend queer voorloper omarmd. In 'Eyes on Robert', een tentoonstelling van Melkweg Expo en Holland Festival, laten acht fotografen zich inspireren door deze aan Aids overleden fotograaf.
'Eyes on Robert', t/m 31 juli in Melkweg Expo, Marnixstraat 409, Amsterdam. Di-zo 11-23u.

Foto Henri Verhoef

Henri Verhoef

„Ik kies ervoor om juist mijn queeridentiteit te onderzoeken door in mijn werk te kijken naar diegenen die er comfortabel mee zijn waardoor ik zelf ook trots kan zijn op mijn seksualiteit.”

Foto Dylan van Vliet

Dylan van Vliet

„Vanaf het moment dat ik in Robert Mapplethorpe’s leven dook, voelde ik onmiddellijk een connectie. Zijn zoektocht naar zijn identiteit, zijn drang naar zelfdestructie en verlangen naar liefde. Hij liet me opnieuw naar mijzelf kijken.”

Foto Martijn Mendel

Martijn Mendel

„Op een jonge leeftijd erachter komen dat je gay bent, betekent dat je al vroeg wordt geconfronteerd met je seksualiteit. Daarom heb ik ervoor gekozen mijn model in een Lolita-achtige setting te portretteren. Hiermee speel ik met thema’s als mannelijkheid, volwassenheid, seksualiteit en onschuld”

Foto Vytautas Kumza

Vytautas Kumza

„Geïnspireerd door het vroege beeldend werk van Mapplethorpe creëerde ik de serie ‘Domestic echoes’. Op het eerste gezicht onschuldige huishoudartikelen worden gebruikt om ruimtelijke sculpturen en installaties te creëren die zinspelen op mogelijke SM-scenes.”

Foto Daan Couzijn

Daan Couzijn

„Het mooiste aspect aan Mapplethorpe’s werk is voor mij de gevoeligheid die erin zit. In mijn werk wil ik verschillende emoties onderzoeken die vaak ontbreken wanneer mannelijkheid wordt verbeeld.”

Foto Dustin Thierry

Dustin Thierry

„Mapplethorpe zijn latere zelfportretten zijn autobiografisch en gemaakt op beslissende momenten in zijn leven. Dit is mijn momentum. Maar ik word tegelijkertijd ook geconfronteerd met een gebrek aan ruimte en begrip voor alles wat hier in Nederland afwijkt van de norm.„

Foto Ari Versluis

Ari Versluis

„Oude gay cafés, kleine DIY initiatieven en (seks)clubs, ze worden uit onze binnensteden wegbezuinigd omdat ze geen economische groei vertegenwoordigen. De lege neutrale studio ruimte in de fotografie van Ari Versluis krijgt hiermee de functie van safe space, een diep gemis van een vertrouwde omgeving.”

Foto Ferry van der Nat

Ferry van der Nat

„Wat mij fascineert in Mapplethorpe is zijn harde benadering van seks. Zijn werk is rauw, eerlijk en direct. Maar net onder de oppervlakte bevindt zich ook een verlangen naar intimiteit; dat is wat mij het meeste intrigeert.”