Podcast

Zijn de emoties van dieren en mensen hetzelfde?

Of iemand zich vrolijk of boos voelt kun je aflezen aan gezichtsuitdrukkingen, lichaamstemperatuur en hartslag. Allemaal lichamelijke reacties, die dieren ook hebben. Er is dan ook weinig verschil tussen de emoties van dieren en mensen, stelt primatoloog Frans de Waal in zijn nieuwste boek. Schamen krabben en apen zich dan ook?

‘Geen emotie is uniek menselijk,’ zegt primatoloog Frans de Waal. Sinds de jaren tachtig doet hij onderzoek naar hoe mensapen met elkaar samenleven. In zijn nieuwste boek Mama’s Laatste Omhelzing richt hij zich op de emoties en komt tot de conclusie: mensen en dieren hebben dezelfde emoties. Wat zijn emoties precies? En hebben bacteriën dan ook emoties?

Luister ook de vorige alevering van Onbehaarde Apen: Wat weten we echt over zwarte gaten?.