vervoer

ProRail-topman Eringa stapt over naar moederbedrijf Connexxion

Pier Eringa, nu nog topman van spoorbeheerder ProRail, wordt de nieuwe directeur van Transdev Nederland, het moederbedrijf van Connexxion. De 58-jarige Eringa was sinds 2015 president-directeur bij ProRail en had in maart aangekondigd te willen opstappen. Het huidige kabinet wil meer grip op ProRail door het om te vormen tot een zelfstandig bestuursorgaan. Eringa is het daarmee oneens, aangezien ProRail dan minder ruimte heeft voor eigen beleid. Eringa koos er in het verleden vaker voor zich in de media kritisch te uiten over het spoorbeleid van het kabinet. Zo liet hij in oktober vorig jaar in aanloop naar een Kamerdebat weten dat ProRail eigenhandig onbewaakte spoorwegovergangen met betonblokken zou gaan blokkeren. ProRail heeft nog geen opvolger voor Eringa. (NRC)