Vermeend zelfmoordwapen Vincent van Gogh geveild

De revolver is voor 162.500 euro verkocht aan een anonieme particulier, en heeft daarmee veel meer opgebracht dan vooraf verwacht werd.

De revolver woensdagmiddag in Parijs
De revolver woensdagmiddag in Parijs Foto Charles Platiau/Reuters

De revolver waarmee schilder Vincent van Gogh zichzelf naar verluidt van het leven beroofde, is woensdag in Parijs voor 162.500 euro verkocht. Dat is een veelvoud van wat veilinghuis AuctionArt voor het wapen dacht te kunnen krijgen. Vooraf was de opbrengst van het wapen tussen de 40.000 en 60.000 euro geraamd. Wie de nieuwe eigenaar is geworden, is niet bekend. Volgens het Franse persbureau AFP gaat het om een anonieme particulier.

Was het moord? Was het toch niet Van Gogh zelf die de trekker overhaalde? Steven Naifeh en Gregory White Smith besluiten hun biografie met een onverwachte hypothese over zijn laatste dagen.

Het doorgeroeste wapen werd in 1960 aangetroffen in een veld in het Franse Auvers-Sur-Oise, de plek waar Van Gogh zich volgens de verkopers in 1890 doodschoot. Volgens analyses van AuctionArt is de revolver bedekt geraakt onder aarde, en zo decennia lang redelijk intact gebleven. De boer die het wapen bijna zestig jaar geleden vond, gaf het aan de beheerders van het bed-and-breakfast dat aan het veld grensde. De dochter van die beheerders bood het woensdag te koop aan in Parijs.

Van Gogh Museum

Er wordt in het algemeen aangenomen dat Vincent van Gogh heeft geprobeerd zichzelf op 27 juli 1890 van het leven te beroven. Hij overleed echter pas twee dagen later, omdat hij niet goed mikte en de kogel afketste op een rib. Het projectiel zat erg diep, waardoor artsen het toen niet verwijderd hebben. Twee dagen later overleed de schilder alsnog, aan interne bloedingen.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft de woensdag geveilde revolver, een 7 mm van het merk Lefaucheux, in 2016 een aantal maanden tentoongesteld. Ook het museum hield het toen op het „mogelijke wapen”, maar zag wel voldoende aanknopingspunten om het te exposeren:

„De staat van corrosie geeft aan dat het wapen zo’n 50 tot 80 jaar in de grond moet hebben gezeten, en de geringe vuurkracht van dit wapen kan verklaren waarom de kogel van zo dichtbij was afgeketst”

Het is waarschijnlijk dat het wapen nu allereerst in Frankfurt te zien is, waar het Städel Museum het vanaf oktober in een expositie wil opnemen.