Veertien leerlingen gewond bij blikseminslag militaire basis Ossendrecht

Eén aspirant-militair is met brandwonden en longschade naar een brandwondencentrum in Antwerpen gevlogen.

Hulpdiensten verzamelen zich bij het oefenterrein in Ossendrecht.
Hulpdiensten verzamelen zich bij het oefenterrein in Ossendrecht. Foto Stuve fotografie

Op een militair oefenterrein bij het Brabantse Ossendrecht zijn woensdagochtend veertien gewonden gevallen, onder wie een zwaargewonde. Het gaat om een groep leerlingen die getroffen werd door de bliksem. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee in een verklaring. De zwaargewonde aspirant-militair (18) is met brandwonden en ernstige longschade naar een brandwondencentrum in Antwerpen gebracht.

De dertien leerlingen die lichtgewond raakten, zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om een groep jongeren van tussen de 16 en 18 jaar oud die een VeVa-opleiding volgen. Dat is een mbo-opleiding waarbij leerlingen met ervaringsplekken worden voorbereid op een plek bij de krijgsmacht.

Het oefenterrein ligt op de Ossendrechtse Heide, nabij de plaats Woensdrecht. Minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) heeft „met schrik” kennisgenomen van het incident. „Prioriteit ligt nu bij de beste zorg en opvang van de gewonden”, schrijft Bijleveld op Twitter.

Meer blikseminslagen

Tijdens het onweer van woensdagochtend waren elders in het land ook blikseminslagen. Voor het gehele land heeft de KNMI inmiddels code geel uitgeroepen. In de Zeeuws-Vlaamse badplaats Cadzand werd een vakantiehuisje getroffen door de bliksem, waardoor brand ontstond. Ook in Spijkenisse ontstond brand op een zolder na een blikseminslag. Of een brandend rieten dak in het Brabantse Waspik ook is veroorzaakt door de bliksem, wordt nog onderzocht. Voor zover bekend zijn er verder geen gewonden gevallen.

De buien die woensdagochtend over Nederland trokken