Recensie

Recensie Muziek

Uitvinder van de dub met knorrende electronica

Reggaeheld Lee ‘Scratch’ Perry maakt op zijn 83-ste eindelijk weer een album dat zijn reputatie past. De iets te slaperige stijl van recente producties is op dit Rainford vervangen door pittiger vocalen en een aantrekkelijke, eigentijdse versie van zijn eigen dub-stijl. De muziek werd geleverd door de Britse producer Adrian Sherwood, een oude handlanger van Perry.

‘Dub-astronaut’ Perry maakte zelf zo’n 70 albums en is uitvinder van ‘dub’, de instrumentale nummers met lange echo’s, spacegeluiden en maffe stereo-effecten, die eindeloos kunnen deinen. Op Rainford wordt de dub opgediend in gestructureerde nummers waarin Perry nu en dan een heus refrein zingt, maar zich ook uitleeft in bizarre vocale sprongen en schor gebrom, maar altijd met perfecte timing.

Sherwood knipoogt naar andere stijlen, zoals in het poppy ‘House Of Angels’, en net als bij Perry’s eigen producties van weleer, laat hij de elektronica knorren en kakelen.