Te laat is te laat

Deze rubriek belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week: fiscaal recht.

Foto Remko de Waal/ANP

De ruim 98.000 euro dividendbelasting betaalde een nv op 7 februari 2017, al had die uiterlijk eind januari overgemaakt moeten worden. En omdat het niet binnen de door de fiscus gestelde betaaltermijn gebeurde, volgde een verzuimboete van bijna 3.000 euro. Onredelijk, vond het bedrijf, dat bezwaar aantekende, naar de rechter stapte en na diens ongunstige oordeel in hoger beroep ging.

Voor het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden stelde de nv dat het niet haar schuld was dat de gemachtigde ziek was geweest en haar daarom pas op 3 februari en dus (te) laat had geïnformeerd over de verschuldigde belasting. De nv had maar vier dagen later betaald.

Het hof is onverbiddelijk: er is te laat betaald. Was onmiddellijk betaald en niet gewacht tot 7 februari, dan was nog een beroep op de coulanceregeling mogelijk geweest – betaling binnen zeven dagen na de eigenlijke termijn. Wel vindt hof de boete „niet in een evenredige verhouding” tot het feit. De boete wordt verlaagd tot 1.500 euro.

Uitspraak: ECLI:NL:GHARL:2019:4532